Podruhé v řadě se Plzeň ujala role hostitele významné krasobruslařské události. V pátek a v sobotu proběhne v malé hale vedle HM Arény mistrovství ČR v krasobruslení pro rok 2016 v sólových kategoriích juniorů a tanečních párů žáků a přebor ČR v sólových kategoriích seniorů.

„Nejen plzeňské publikum, ale i místní závodnice se podruhé mohou podívat naživo, jaké výkony předvádí naše juniorská špička. Věřím, že to pro ně může být významný motivační prvek do další práce," očekává trenérka Lucie Mužíková. „Navíc budou mít i možnost se v zázemí potkat s juniorskými mistry a mistryněmi, s kterými budou moci prohodit pár slov nebo se vyfotit," doplňuje.

Program startuje již ve čtvrtek slavnostním zahájením. Přivítáni budou všichni závodníci a bude uspořádáno i slavnostní losování pořadí na krátké programy, které odstartují již v pátek.

Zahájí je povinné tance mladšího žactva a žactva, posléze dostanou prostor seniorky v přeboru ČR. Po nich svou soutěž zahájí ještě juniorky a junioři. Kompletní páteční program zakončí volné tance, které rozhodnou o mistrovských párech v žákovských kateforiích. „Nejlepší žákovské taneční páry letos uvidíme poprvé, sama se na to moc těším," svěřuje se Lucie Mužíková.

Také sobotní program přinese další tituly. Nejprve si je vybruslí seniorky, poté přijdou na řadu juniorky.

Vrcholem mistrovství by měl být souboj ve volných jízdách v kategorii juniorů. Představit by se zde měli bratři Bělohradští. Starší Jiří je vicemistrem České republiky mezi muži a startoval i na evropském šampionátu dospělých. Do pořadí bude chtít promluvit i Petr Kotlařík z Brna.

Plzeňské publikum se může těšit i na Elizavetu Ukolovou, reprezentantku ČR na minulých olympijských hrách. Dorazí i Michaela Lucie Hanzlíková, která na seniorském šampionátu byla stříbrná.

Po skončení mistrovských soutěží dostane prostor tradiční Velká cena Plzně, která potrvá až do večerních nedělních hodin. V ní se představí i čtveřice Plzeňanek – nejmladší žačky Lucie Adamcová, Kristýna Březinová a Denisa Němcová. Její starší sestra Adéla bude bojovat v žákovské kategorii.

„S Adélkou bojujeme o účast na žákovském mistrovství republiky. Stále se pohybujeme na hraně postupu a nepostupu, proto doufám, že jí domácí prostředí pomůže a nominaci si vyjede," doufá Mužíková. „Deniska sbírá starty v závodech nejvyšší úrovně a věřím, že domácím fanouškům ukáže, jak moc se během sezony výkonnostně posunula," řekla o své druhé svěřenkyni. „Lucinka Adamcová a Kristýnka Březinová mají větší zkušenosti a domácí led si jistě také užijí," dodává.

Pro všechny tři dny je vstup zdarma. „Velkým tahákem určitě budou volné jízdy juniorů a juniorek, diváci by si je určitě neměli nechat ujít," doporučuje trenérka. Junioři svou volnou jízdu budou mít v sobotu od 13.00, juniorky již od 9.30. „Jak dívky, tak kluci letos předvádí skvělé výkony," doplňuje.

„Samozřejmě by si ale neměli nechat ujít ani naši Velkou cenu, protože děvčatům podpora z tribun jedině pomůže," uvítá Lucie Mužíková dobrou návštěvnost. Velká cena se pojede v sobotní odpoledne a pokračovat bude i v průběhu celé neděle.

Michal Belšán