„Nikdo nám nevěřil, všichni si mysleli, že dostaneme osm gólů a půjdeme. Jenže góly jsme začali střílet my. Ukrajinci byli tak zaskočeni, že nám po zápase ani nepodali ruce. Porážku prostě neunesli,“ vypráví fotbalista Rapidu Plzeň Jaroslav Kovařík, který se do nominace národního týmu dostal na poslední chvíli a v Aténách patřil k nejlepším.

„Jarda skvěle zapadl do týmu. Má fantastickou fyzičku, ohromný výskok. Navíc je to povahově bezvadný kluk, inteligentní fotbalista,“ chválí reprezentační trenér Oldřich Prohl fotbalistu, který uplynulé dvě sezony hostoval v B týmu Viktorie Plzeň.

Druhým nováčkem v reprezentaci byl sokolovský kanonýr Michal Salák. I on má velkou zásluhu na senzačním postupu Čechů mezi elitu.

„Dal moc důležité branky. Jeho úvodní gól zápasu zcela zlomil favorizované Ukrajince, v utkání proti Německu vstřelil druhý gól a soupeři vzal vítr z plachet,“ říká Prohl.

Salák si z Atén přivezl nezapomenutelné zážitky. „Když sudí odpískal konec zápasu s Nemeckem a bylo jasné, že postupujeme, naskákali jsme na sebe a radost nebrala konce. Je to krásný pocit, když se lvíčkem na prsou reprezentujete svou zemi,“ říká opora sokolovského Baníku ve druhé lize.

Český tým teď čekají čtyři turnaje (Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko) a na závěr se znovu podívají do Francie, kde se uskuteční finálový turnaj Evropské ligy.

„Máme skvělý tým, výbornou partu. Úspěch v Aténách by nemusel být poslední,“ je optimistou reprezentační kouč Oldřich Prohl.