Reprezentace ve složení Petr Bartůněk, Martin Verner, Tomáš Plevko, Simona Baumrtová, Petra Chocová, Martina Moravčíková a Barbora Závadová totiž v těchto dnech hájí české barvy na mistrovství světa v krátkém bazénu v tureckém Istanbulu.

I přes neúčast těchto plavců se však bude v Plzni jistě na co dívat. „Hlavními hvězdami budou další reprezentanti Tomáš Fučík, Martin Baďura, Michal Ledl, Aneta Pechancová a domácí Honza Šefl," jmenuje hlavní trenér pořádajícího klubu PK Slavia Plzeň Lukáš Luhový.

Plzeňského šampionátu se zúčastní na pět stovek plavců ze sedmdesáti oddílů z celé České republiky. Pořadatelé jsou ovšem dokonale připraveni a využijí své bohaté zkušenosti z předešlých akcí.

„Z těch větších závodů zde bylo letos například finále mistrovství republiky družstev. Akce takového formátu, jako bude v Plzni nyní, tu byla naposledy v roce 2005. To se tu plavalo mistrovství republiky v krátkém bazénu," připomněl Lukáš Luhový.

Nejvíce závodníků vyšle do boje právě pořádající PK Slavia VŠ Plzeň. Počet přijatých plavců z tohoto oddílu se zastavil na čísle 51.

Největším želízkem v ohni bude určitě reprezentant Jan Šefl, účastník nedávného mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Chartres. Také Šefl splnil limit pro účast na probíhajícím světovém šampionátu v Istanbulu, ale dal přednost odpočinku a domácím závodům.

Právě jeho účast slibuje kvalitní výkony, vždyť ve Francii Šefl vylepšil český rekord v polohovém závodě na 100 metrů časem 53,72 s.

Kromě Šefla si slávisté slibují dobré výkony také od dalších plavců. „Naděje vkládáme také do Petry Laudové, Nicol Nové, Martina Šimáčka, Romana Bischofa a Elišky Balíkové," uvedl Luhový.

Ani v kategorii dorostu by neměli domácí vyjít medailově naprázdno. „Máme spoustu talentovaných mladých plavců, kteří by se měli prát o tituly. Jmenoval bych například Denisu Škardovou a Jakuba Muričiho," dodal Luhový.

Z konkurenční Radbuzy Plzeň bude na Slovanech startovat pouze Jakub Fichtl.

Šampionát odstartuje prvními závody dnes ve 14 hodin, páteční, sobotní a nedělní program bude rozdělen do tzv. půldnů. První začne vždy v 9 hodin, druhý v 16 hodin.

Od čtvrtka do neděle bude pro veřejnost bazén uzavřen.

Součástí mistrovství bude také společenský večer, který je přichystán na pátek od 20 hodin přímo v prostorách bazénu na Slovanech.

Program šampionátu najdete ZDE.