Když se vynoří ze studené vody, neshání se po šálku horkého čaje, ale dá přednost sklenici vychlazeného piva.

„Když si totiž dám něco horkého, okamžitě se rozklepu. To se raději napiju piva a dám si ferneta. Ale samozřejmě až po závodu,“ upozorňuje vítěz sobotní soutěže v zimním plavání na Velkém boleveckém rybníku v Plzni.

Sedmačtyřicetiletý tělocvikář z Brna vyhrál nejtěžší trať, 750 metrů, s velkým nákokem. Do cíle doplaval o minutu dříve než druhý Jaromír Švestka a minutu a půl před třetím v pořadí, kolegou z týmu FIDES Brno a přemožitelem kanálu La Manche Petrem Miholou.

Právě Mihola, když Jan Váně přišel do Brna, ho k zimnímu plavání přivedl. „Abych se dobrovolně otužoval někde ve vodách Svratky, to by mě nenapadlo ani ve snu. Ale když mně Petr řekl o Českém poháru v zimním plavání, neváhal jsem,“ vzpomíná Váně.

„Navíc mě baví vyhrávat a porážet mladší a kvůli tomu se klidně do té studené vody ponořím,“ směje se Jan Váně.

„A také jsem tak trochu exhibouš. Když můžu třeba čtyřiceti závodníkům uplavat o velký kus a ještě vás přitom na břehu sledují diváci, to mi dělá hrozně dobře. I proto jezdím rád do Plzně. Zdejší závod Slavnost slunovratu má tradici, je oblíbený a chodí na něj i hodně lidí,“ říká.

Plzeň si vítěz oblíbil. „Vlastně se vracím domů. V Plzni jsem se totiž narodil, ale byl jsem tu jen půl roku. Potom se rodiče přestěhovali do Strakonic, kde jsem vyrostl u bazénu,“ vrací se do mládí.

Sportem číslo jedna pro něj bylo vodní pólo. „Hrával jsem první ligu, jezdili jsme hrát i na Bolevák proti Plzeňákům. Voda byla kolikrát dost řízná a vzpomínám si, že tady Košice, rozmazlené z bazénu, které jinak každému dávaly dvacet gólů, dostaly od otužilých Plzeňáků na frak,“ směje se a ukazuje přitom perfektní zuby.

„Jó, ten chrup je ale umělej. Když plavu v bazénu, tak si ho nechávám. Když by mě náhodou zuby vypadly, tam je vždycky najdu. Ale z Boleváku bych už je asi nevylovil. Není to zrovna dvakrát laciná sranda,“ poznamenává.

Sen přeplavat kanál LaManche, jako někteří otužilci, prý nemá. „Asi bych to zvládl, ale není to moje priorita. Plavu denně dvě hodiny, fyzičku mám dobrou. Ale příprava na kanál by spolykala mnohem více času a já si chci užít i rodiny. La Manche mě neláká,“ dodává nejlepší český zimní plavec Jan Váně.