V reprezentačním výběru nastoupilo hned sedm plzeňských hráčů. Pětice borců TJ Plzeň-Litice – Lukáš Benda, Adam Uhlíř, Jaroslav Kasl, Václav Kozák a Ondřej Sochor – doplněná boleveckým duem Čeněk Zuna a Denis Tomeš.

Šampionátu se zúčastnilo osm týmů. Ty se nejprve střetly ve dvou čtyřčlenných skupinách, poté se první dvě mužstva utkala v semifinále, celky na třetích a čtvrtých místech bojovaly o udržení.

Češi se ve skupině střetlis Tureckem, Francií a Ukrajinou. Po výhře nad Tureckem a porážce od Francie jim v posledním utkání stačila remíza 2:2 s Ukrajinou k zisku druhého místa. V semifinále je čekal vítěz druhé skupiny – Polsko.

Semifinále: Česká republika – Polsko 1:4 (0:2, branka: Kasl).

Utkání, ve kterém si mohli Češi výhrou zajistit účast ve finále a zároveň postup do divize A zhodnotil trenér Miroslav Ludvík.

Trénink házenkářů Talentu
FOTO: Házenkáři Talentu začali trénovat v hale s míčem

„Mužstvo Polska bylo nad naše síly. Ač nemůžeme vytknout naším klukům snahu, koncentraci či odhodlání, nestačilo to na kompaktně hrajícího soupeře. Navíc Poláci mají ve svém kádru několik nadstandardně šikovných hokejistů. Přesto za některé pasáže zápasu můžeme kluky pochválit. Je však zjevné, že na tomto turnaji se naši útočníci trápí, nedostávají se do finálního zakončení. V určitých pasážích zápasu, kdy jsme zjednodušili hru, jsme se soupeřem srovnali hru. Nicméně Polsko bylo dnes lepší a zaslouženě vyhrálo.“

„Soupeře jsme znali z přípravných zápasů a videí a všechno bylo v našich rukou. Bohužel nám nevyšel začátek zápasu, když jsme brzy inkasovali. Po chvíli jsme se oklepali a byli Polákům rovnocenným soupeřem. Jediné, co nás sráželo, byl malý důraz v osobních soubojích. Výsledek 1:4 je neúspěchem, ale myslím si, že se nemáme za co stydět. Makali jsme do posledních sil a utkání nevypustili,“ doplnil slova trenéra litický Václav Kozák.

Zápas o 3. místo: Česká republika – Skotsko 3:4 (0:1).

Logo FC Viktoria Plzeň
Juniorka Viktorie začala vítězstvím v Praze

Sedmero plzeňských hráčů v čele s kapitánem týmu Lukášem Bendou nezabránilo nešťastné porážce v souboji o třetí místo. Zápas, který byl napínavý do poslední minuty, pro českou reprezentaci nedopadl dobře. Více než polovinu zápasu byla česká reprezentace lepším týmem, bohužel, na vítězství to nestačilo.

„Do zápasu jsme nastoupili s trochu pozměněnou sestavou. Od začátku jsme dřeli a víc jak polovinu zápasu jsme byli lepším týmem a Skoty tlačili na jejich polovině. Bohužel, naše nedůraznost a nemohoucnost v zakončení v soupeřově kruhu nás tlačila k zemi od začátku turnaje. Za stavu 2:1 pro Skotsko přišel náš totální pětiminutový výpadek, kterého soupeř využil a vedl 4:1. Za co jsem ale na tým pyšný, je, že i když ne každého hráče zastihl turnaj v nejlepší formě, tak každý dřel až do konce, za jakéhokoliv stavu. Někdo si mohl myslet, že zápas je již rozhodnutý. My však na konci ještě na to šlápli a podařilo se nám aspoň zmírnit výsledek 4:3. Skončili jsme čtvrtí, ale i tak jsem na tým jako kapitán hrdý. Cíl byl hlavně udržet divizi B a to nám se povedlo,“ zhodnotil duel o třetí místo Lukáš Benda.

Konečné pořadí ME mužů U21 divize B: 1. Francie, 2. Polsko (oba týmy postupují do divize A), 3. Skotsko, 4. Česká republika, 5. Itálie, 6. Rusko, 7. Turecko, 8. Ukrajina (oba týmy sestupují do divize C).