Jen tak se odreagovat před závodem evropské série ve sjezdu na horských kolech, který v pátek začíná na šumavském Špičáku.

Zatím je na čtvrtý podnik iXS European Dovnhill Cupu v areálu Ski&Bike Špičák u Železné Rudy přihlášeno zhruba 250 bikerů z celého světa.

A Říha, který loni skončil na Špičáku v elitní kategorii mužů nejvýš z Čechů na šestém místě, by rád znovu minimálně pronikl do superfinále mezi třicítku nejlepších.

„Umístění v první desítce bych pak bral jako úspěch,“ říká pětadvacetiletý reprezentant.

Plzeňská Viktoria vstupuje do nové sezony v nových dresech!
ANKETA: Návrat k tradici. Viktoria opět mění dresy. Hlasujte, který je nejhezčí

V této sezoně nově jezdec N1 teamu dával zatím přednost enduru a ve sjezdu absolvoval pouze jeden závod série iXS v dovnhillu.

„Nebude to snadné, ale závod na téměř domácí trati na Špičáku si nemůžu nechat ujít,“ vyhlašuje Říha.

Pochází z jihočeského Protivína, ale momentálně víc pendluje mezi Prahou, kde má přítelkyni, a vysokou školou v Plzni.

„Na Šumavu je to i tak kousek a tratě na Špičáku se mi líbí. Navíc atmosféra, která závod provází, vás vždycky namotivuje,“ říká.

Přitom začínal s bikrosem a poté se s úspěchem vrhl na fourcross (trať se skoky a zatáčkami vede z kopce a v jednotlivých jízdách startují vždy čtyři závodníci).

Ve fourcrossu je Jakub Říha několikanásobným českým šampionem, mistrem Evropy a má bronz z mistrovsví světa. Získané zkušenosti se nyní snaží uplatnit v enduru a ve sjezdu.
„Mám už něco odjeto, ale nejsem až tak starý a pár let bych chtěl ještě závodit naplno,“ podotýká.

Aby v nadcházejícím podniku zvýšil naděje na výraznější výsledek, vyrazil před čtrnácti dny trénovat do dějiště závodu.
„Trať na Špičáku prošla výraznou proměnou, takže jsem si chtěl vše projet. Jinak ale moje příprava byla standardní. Trénink na silničním a sjezdovém kole jsem kombinoval s posilovnou,“ prozrazuje Říha.

Specifikum tratě Struggle, kde se o víkendu pojede, spatřuje v její malé šířce.
„Na širších tratích je možné volit různé průjezdy, ale na Špičáku se všichni drží jedné stopy. Na kamenitém povrchu tak rozhoduje každá chybka, každá ztracená desetinka. I proto je výsledné pořadí těsné a finálová jízda je hop nebo trop,“ říká zkušený biker.

Za hlavního favorita šumavského závodu označuje vedoucího jezdce série Jure Žabjeka ze Slovinska.
„Jure buď vyhrává nebo končí alespoň na pódiu. Do boje o prvenství by měl promluvit i Johan Fischbach, pokud tedy pojede. A skvěle se zatím v sérii ukazuje i náš Standa Sehnal,“ vypočítává Říha favority před bikovou lahůdkou na Špičáku.

V pátek je na programu trénink a v sobotu kvalifikace. Finálové jízdy startují v neděli ve 12.30 hodin.

Ilustrační foto.
Sjezdařská esa se utkají na svazích Špičáku