Národní házenkáři a házenkářky jdou do boje. Dnes a zítra se hraje první jarní kolo nejvyšších soutěží. A protože letos chybí play-off, budou všechna klání bojem doslova o každý bod. Pořadí mužů vede se tříbodovým náskokem před Brnem plzeňský Újezd.

 Aktuální lídr tabulky skončil v nedávném finále Českého poháru těsně druhý za Diossem Nýřany. „Ještě v nás trochu převládá zklamání,“ vrátil se k závěru halové sezony trenér Újezda Jaroslav Bešta.

„Chtěli jsme trofej vyhrát. Porážka 30:31 s Nýřany mrzí, ale soupeři byli přece jen o ten gól lepší. Navíc inkasovat jedenatřicet gólů je hodně. Právě tento duel poukázal na naši slabinu,“ nezastíral Bešta.

 Vrásky ve složení defenzivních řad navíc plzeňskému trenérovi udělalo zranění ruky brankářské jedničky Molnára. „Bude mimo hru nejspíš až do konce sezony. Hned druhý jarní zápas sehrajeme 
 v Opatovicích a pak nás doma čeká Brno. To bude vlastně souboj o titul,“ tuší Bešta.

Další celky regionu mají k medailovým pozicím přece jen dál: Tymákov, (12 b.) Nýřany (12), Přeštice (11) a Nezvěstice (11) se ve dvanáctičlenné tabulce seřadily od páté do osmé příčky.

V první lize žen je na tom po podzimní části z družstev regionu nejlépe druhý Sokol Tymákov. Hned za ním je TJ Přeštice, nováčkovi z Příchovic patří osmá příčka a Blovice jsou jedenácté. Loni stříbrné Přeštice chtějí letos opět medaili, o víkendu se představí na hřišti hned dvakrát. V sobotu v předehrávce hostí SK Chomutov, v neděli je čeká okresní derby v Blovicích.

Před dvěma týdny ve čtyřčlenném finále Českého poháru skončily přeštické házenkářky poslední.

„Je pravda, že jsem čekal lepší umístění, ale na druhou stranu byl turnaj hodně vyrovnaný a odehráli jsme dobré zápasy. Brali jsme to hlavně jako přípravu na jarní část ligy,“ vrací se k bojům v poháru trenér Stanislav Zadražil.

Před úvodními zápasy jara je mírným optimistou. Sice mu bude chybět kvůli studijním povinnostem Ivana Šrámková, ale do týmu se vrací po mateřské přestávce útočnice Veronika Voláková. „Myslím si, že jsme dobře připraveni a věřím, že o víkendu získáme do tabulky čtyři body,“ přeje si Zadražil.

Program – I. liga mužů: Nezvěstice – Opatovice (NE 14), Plzeň-Újezd – Přeštice (NE 11), Tymákov – Nýřany (NE 16).

I. liga žen: Přeštice – Chomutov (SO 16), Chomutov – Příchovice (NE 10.30), Žatec – Tymákov (NE 11.30), Blovice – Přeštice (NE 14.30).