Jeden den slabý vítr, druhý den převržené lodě, roztrhané plachty a potlučení jachtaři. Tak probíhal letošní závod již 16. ročníku Lipno Marathonu, ve kterém startovalo dvaačtyřicet plachetnic včetně týmu Masterlan Plzeňana Davida Křížka a Milana Harmáčka na katamaránu Flying Phantom.

V sobotním závodě šel ihned se startovním výstřelem dočela katamarán Davida Křížka, ale záhy se po chybném zvolení trasy před ně dostaly dvě posádky katamaránů Tornado. U otočné bóje byli první bratři Pavlišové, kteří dlouho vévodili startovnímu poli, v závěru je však dokázal předjet Thomson 830 Zdeňka Sünderhaufa. Druhé místo nakonec uhájili bratři Pavlišové na Tornadu, těsně třetí dojel David Křížek na Phantomu.

V neděli pak už závodila jen flotila rychlých katamaránů. Podmínky byly hodně tvrdé, poryvový vítr, který dosahoval rychlosti až 15 m/s neustále měnil směr. Jízda tak byla hodně divoká, šest katamaránů se převrátilo, nechyběla ani proskočená hlavní plachta a několik dalších defektů. Záchranný tým měl plné ruce práce. Nakonec se odjely jen dvě rozjížďky, v závěru bylo na vodě už jen pár statečných.

Teamu Masterlan ve složení David Křížek – Milan Harmáček se sice příliš nevydařil hlavní závod Lipno Marathonu, ale v celkovém pořadí víkendového Poháru České republiky ve třídě Katamaran Open si odnášejí zasloužené vítězství.