Stáj Orica–Scott potvrdila, že jednatřicetiletý profesionál, který díky pátému místu z roku 2013 drží nejlepší český výsledek v celkovém pořadí slavného závodu, figuruje v devítičlenné nominaci australského týmu pro letošní ročník. „Tour je největší závod cyklistického světa. Pro každého závodníka je čest být součástí téhle show. Dlouho jsem se na Tour připravoval a když je teď má účast oficiální, mám z toho radost,“ uvedl Kreuziger, který by měl být kapitánem Oriky v horských etapách.

Teď však víc myslí na obhajobu domácího titulu, který loni získal poprvé v kariéře ještě ve službách stáje Tinkoff. „Do Žiaru je to dálka, takže jsme s rodinou vyjeli s předstihem, abych měl čas si prohlédnout trať i prostředí závodu. Z doslechu sice vím že mistrovský okruh pro mě není ideální, ale rozhodně udělám maximum, abych titul obhájil,“ ozval se telefonicky z cesty do dějiště mistrovství.

Jakub Řezníček
Řezníček: Vím, že ode mne se góly očekávají

Naposledy Kreuziger závodil ve Francii na Dauphiné (skončil 28.) a poté se věnoval už jen přípravě. „Mistrovský závod je tak po trénincích rychlosti za motorkou dobrou příležitostí vyzkoušet si zase závodní nasazení,“ řekl úřadující český šampion. A jak vidí šance udržet si mistrovský dres i pro další sezonu? „Ambice má sice početně silný hradecký tým v čele s Kaňkovským a Polnickým, ale měl by to být někdo z nás profíků, kdo oblékne dres mistra. Nevím jak je na tom Štyby (Štybar) nebo Cink a jsem zvědav i na svůj výkon,“ uvedl Kreuziger, který loni při své cestě za českým zlatem využil motor slovenského expresu a světového šampiona Petra Sagana.

„To jsme ještě oba jezdili za Tinkoff a Peter odvedl obrovský kus práce pro svého bratra Juraje a tím i pro mě. Teď je v týmu Bora a je otázka, zda se soustředí jen na zisk slovenského zlata nebo zapracuje i pro Bártiče (Jan Bárta, český profesionál a týmový kolega Sagana). Já se musím spolehnout hlavně sám na sebe,“ podotkl Roman Kreuiziger.