Až tento závod totiž rozhodl o novém mistru Evropy.

O výhru v kategorii nad šedesát let se prali tři borci, kteří si v předchozích dvou závodech (dánský Randers a Stříbro) nic nedarovali.

Šlo o Itala de Santis, Walter Senna ze Švýcarska a uhereckého rodáka žijícího v Nýřanech Karla Kozáka.

Ten si ve zmíněných dvou závodech vytvořil nejlepší výchozí pozici pro finiš: byl totiž v čele průběžné klasifikace.

„Na domácím podniku na známém terénu Sv. Petra ve Stříbře jsem si mohl vybojovat ještě větší náskok před rozhodujícím závodem v Holandsku," zavzpomínal Karel Kozák.

„V první jízdě jsem byl třetí, ve druhé jsem před koncem jasně vedl, ale trochu jsem zvolnil tempo a nedbal pokynů mechanika. Ten signalizoval, že se zezadu na mě tlačí de Santis. A to se mi stalo osudným, v posledním kole mě předjel a zvítězil," dodal už s úsměvem Kozák.

Do Holandska tak odjížděl o trochu nervóznější, než u něho bývá zvykem. Byl si vědom toho, že poslední krok je vždy nejtěžší. Přesto věřil, že se o svůj první titul mistra Evropy v kategorii 60+ popere.

V úvodní rozjížďce vyrazil ze startovního roštu jako desátý, ale už v průběhu prvního kola se probojoval na druhé místo.

„Start nebyl zrovna podle mých představ, ale od druhého kola jsem sváděl urputný boj se Švédem Josefssonem a několikrát jsme si vyměnili pořadí na prvních dvou místech," popsal jízdu Kozák.

„Největší soupeř de Santis jezdil v té době třetí," přiblížil nový mistr Evropy.

V dalším průběhu rozjížďky měl problémy s motocyklem de Santis a nakonec pro poruchu odstoupil.

Pak ještě na trati spadl druhý ze soupeřů Švýcar Senn a Kozák už v tu chvíli věděl, že nemusí nikam spěchat. Jízdu dokončil druhý.

Toto umístění pak v celkovém součtu bodů rozhodlo o tom, že titul mistra Evropy pro rok 2014 se stěhuje na sever Plzeňska do Nýřan.

Čtyřiašedesátiletý Karel Kozák, vicemistr Evropy ve stejné kategorii z roku 2010 a několikanásobný krajský přeborník v motokrosu, si tak splnil svůj velký sen.

Nic na tom už nezměnila ani poslední rozjížďka letošního seriálu, kterou motokrosařům ztížil hustý déšť.

Kozák v ní celou dobu bojoval s Italem de Santisem o druhou příčku. „Když už jsem si v posledním kole myslel, že půjdu před Itala, tak mi dvě stě metrů před cílem zhasla motorka," vysvětlil Kozák.

Důvod?

Zcela prostý: Kozákovi došel benzin. „Podcenil jsem totiž dotankování v depu před druhou jízdou," pronesl s trochou nostalgie.

Myšlenky na víkendové klání už jsou ale pryč a novopečený mistr Evropy se už těší na své věrné fanoušky.

S těmi se sejde na autogramiádě a besedě 19. července při závodech iVoTom poháru na domovské trati klubu AVZO Merklín, který tak úspěšně reprezentuje.

Vrcholem letošní sezony pak pro Kozáka bude 13. září motokros národů v německém Dieskau, kde se pokusí s dalšími jezdci vybojovat první historický titul pro Českou republiku v družstvech 60+.

Václav Štál