„Je to historický úspěch oddílu, něco mimořádného," nešetřil superlativy šéf klubu Pavel Froněk.

A měl proč. Mladíci jsou mezi čtyřmi nejlepším celky své věkové kategorie v republice. „Je to odměna za naši dlouhodobou práci s mládeží, ale i ocenění pro hráče, rodiče a vedení klubu," vyzdvihl Froněk. „Na finále nepojedeme prodat kůži lacino. Budou proti nám ovšem stát opravdu mládežnické velkokluby. Je pro nás ale ctí se této akce zúčastnit a porvat se o medaili," dodal předseda Lokomotivy.

Trenér Václav Forst dokázal tým úspěšně provést klíčovými boji. Z Ostravy si Plzeňané přivezli jednu výhru a minulý víkend doma rozhodli. „Oba zápasy byly hodně podobné, na nejvyšší úrovni mládež basketbalu," charakterizoval utkání Forst.

„Za sobotu bych vyzdvihl excelentní výkon Michala Froňka a Karla Aušprunka, v neděli čněl nad ostatní Kozina. Ale jsme tým a i ostatní hráči, i když se dostanou na hřiště méně nebo vůbec, jsou součástí kádru, nedělám mezi nimi rozdíl," upozornil Forst.

A finále? „Jde o vrcholnou akci této kategorie. Devadesát procent našich kluků bude takový turnaj hrát prvně a musíme je připravit tak, aby předvedli stoprocentní výkon. Největším favoritem je USK Praha. Ale jedeme bojovat, každý duel je otevřený," hlásí Václav Forst.