V Grand Prix Grünsport se vedle bikera Ondřeje Cinka, paralympionika Jiřího Ježka a cyklokrosaře Radomíra Šimůnka představil i několikanásobný účastník Giro d' Italia a mistr republiky z časovky František Raboň.

Ten ale letos přesedlal ze silnice na horská kola a v týmu Specialized se uvedl v jižní Africe na kultovním etapovém závodě Cape Epic hned druhým místem.

Kritérium na 55 kilometrů v areálu Rapid, které bylo testem před mistrovstvím republiky, však ovládli jiní.

Z výhry se podruhé v řadě radoval ve žlutém dresu jedoucí sparťan Tomáš Holub.

Když totiž peloton ve svižném začátku zlikvidoval snahu aktivního juniora Michala Kohouta z Dukly o únik, dělily se body v hromadných spurtech. A v těch vládl Holub.

„Jezdí se mi skvěle a je z toho další vítězství pro tým Sparty. Škoda, že příští týden není na pořadu i domácí šampionát v kritériu," usmíval se v cíli vítěz, který si tak upevnil pozici v čele průběžného pořadí seriálu před týmovým kolegou Jiřím Nesvedou.

Nesveda se k závodění vrátil po nemoci a druhé místo udrželo šestinásobného vítěze ligy ve hře o další titul. Třetí skončil aktivní Martin Boubal z německé Ratisbony, ačkoliv na závod dorazil z Českých Budějovic na kole.

Bitvu o puntíkovaný dres nejaktivnějšího jezdce měsíce června vyhrál mladý dravec z Dukly Jan Kraus.

Nejdelší únik v závodě se zdařil šestici jezdců na 27. kilometru. To z pelotonu odskočili Boubal, Rugovac, Cink, Pávek (Sweep cycling), Kesl (Nejlevnější Pneu.cz) a Raboň. Před hlavním polem vydrželi kroužit šest kilometrů.

„Šlo hlavně o rychlý trénink. Za pár dnů mě na bikách čeká mistrovství světa v maratonu a do Afriky letím s tím, že jsem připraven," hlásil třicetiletý Raboň.

Výsledky GP Grünsport (55 km, čas vítěze: 1:12.04 hod.): 1. Holub 39 b., 2. Nesveda 20 (oba AC Sparta), 3. Boubal (VC Ratisbona) 16, 4. Kubík (AC Sparta) 13, 5. Rugovac (Dukla Praha) 13, 6. Pávek (Sweep cycling) 3. Průběžné pořadí Giant ligy: 1. Holub 218 b., 2. Nesveda 204, 3. Boubal 147.

Vittoria Cup (junioři): 1. Kohout (Dukla Praha), 2. Jan Rajchart (Nutrend Spezialized), 3. Křikava (ZČE Plzeň). Sýkora sportswear Cup (ženy): 1. Trefná (Alltraining.cz), 2. Záleská (Dukla Praha), 3. Kučerová (Velosport Domažlice). NaCesty.cz Cup (Masters nad 40 let): 1. Korčák (Galaxy Švec), 2. Charvát (AC Sparta), 3. Kopr (KC Slavia Praha).