Domácí prostředí Jaroslavu Šoukalovi (na snímku) svědčilo. Silový trojbojař z vejprnického oddílu zvítězil v kategorii Masters I mužů nad 120 kilogramů, když v plzeňském Parkhotelu zvedl dohromady téměř tisíc kilogramů.

Šoukal tak dokázal navázat na úspěch z konce měsíce června, kdy se v americkém Texasu stal mistrem světa v klasickém silovém trojboji RAW. Rovněž zde dokázal vylepšit český rekord o 2,5 kilogramu.

Dohromady ve třech disciplínách uzvedla několikanásobná Sportovní hvězda Deníku za okres Plzeň-sever 990 kilogramů. Celkem si tedy zapsal 539,15 bodu. Na stříbrné pozici skončil Sune Bak z Dánska (537,33 bodu), bronz získal Phillip Richard z Velké Británie (533,91).

Vejprnický svalovec v mrtvém tahu uzvedl 285 kilogramů a v tlaku na lavici 335 kilogramů. V dřepu se po zdolání 370 kilogramů pokusil jako jediný překonat i hranici čtyř set kilogramů, to už se mu ale nepodařilo.

„Kdybych tuto hranici pokořil, vyhrál bych v únoru uzavřenou sázku s moderátorem Radkem Šilhanem a překonal rekord," ví Šoukal, který záhy po šampionátu odletěl na dovolenou. Při vyhlašování nejlepšího sportovce okresu Plzeň-sever v Nýřanech se totiž vsadili o bednu šampaňského, že právě tuto hranici zdolá.

Medaile ale získali i další čeští siloví trojbojaři. Martin Turek v kategorii do 83 kilogramů vybojoval bronz, stejně tak i Bohumil Blažek v kategorii o 10 kilogramů vyšší. Mezi siláky do 105 kilogramů byl nejlepší Dán Sune Bak, za ním však byla dvojice Čechů – Karel Rada a Milan Greguš. Jan Pinc byl v kategorii do 120 kilogramů třetí.

Medailový zisk v kategorii mužů Masters II obstarali zlatí Pavel Malina, Karel Ruso a Zoltán Kanát, stříbrný Vladimír Medek a bronzový Jiří Psota.

V kategorii Masters III získal stříbro Josef Ptáček a vejprnický Josef Duna, bronzový byl mezi siláky do 120 kilogramů Petr Zamazal.

Poslední medailový zisk mezi muži zařídil v kategorii Masters IV do 83 kilogramů Jiří Poutník, který byl na druhém místě.

Ženy vybojovaly dva kovy. V obou případech šlo o ty nejcennější, tedy zlaté. V kategorii Masters III do 84 kilogramů byla nejlepší Hana Takáčová, mezi Masters IV do 63 kilogramů zase nenašla konkurenci Adina Hyková.

Čeští siláci patnácti medailemi mezi muži a dvěma mezi ženami opět potvrdili, že patří mezi elitu, když se ve třech hlavních kategoriích umístili v nejlepší trojce. V kategorii Masters 1 byli dokonce nejlepší, dohromady získali 48 bodů. Druhé Německo jich mělo 37, třetí Finsko 33.