„Jedna sestra si stoupla do obrany, druhá do útoku a já byla nejmladší, tak mě šoupli do branky," vzpomíná s úsměvem na své sportovní začátky Helena Klinerová, Sportovní hvězda čtenářů Plzeňského deníku na okrese Plzeň-jih za rok 2012.

Do Přeštic přišla ve čtrnácti letech, kdy si jí všiml v Nezdicích trenér Karel Tušek a talentovanou brankářku přivedl do družstva dorostenek.

Branku ligového družstva žen TJ Přeštice hájí už od svých osmnácti let, to znamená přesně půlku svého života.

Dnes je brankářkou týmu, který po podzimu vévodí prvoligové tabulce. „Strašně to utíká, vždyť jsem v družstvu nejstarší," směje se Helena Klinerová, která s manželem a dvěma dětmi žije nedaleko Přeštic v Dlouhé Louce. Civilní profesí je fakturantka.

Sportem žije u Klinerů celá rodina. Manžel hrával fotbal a dodnes válí za starou gardu, fotbalu se věnuje i devítiletý syn Radek.

A výjimkou není ani dvanáctiletá dcera Lucie. Ta jde v matčiných stopách, věnuje se rovněž úspěšně národní házené.

„Začala v brance jako já a šlo jí to velmi dobře, v žačkách získala mistrovský titul. Potom se ale začala v brance nudit a přešla do útoku. A patří tam k nejlepším," říká pyšná matka.

Osmnáct let v ligové brance, to zní skoro až neuvěřitelně. Má snad Helena Klinerová recept na sportovní dlouhověkost?

„Nemám, jenom mám ráda národní házenou a je mi dobře v partě přeštických děvčat. S partou jsem nikdy problémy neměla a je to možná i jeden z důvodů, proč ještě stále chytám první ligu," svěřuje se.

Z přeštické branky si během ligové kariéry odskočila jen dvakrát. Ale nikdy to nebylo na dlouho. „Vzpomínám si, že jsme jeli na ligové utkání do Ostravy, měla jsem s sebou tehdy tříletou dceru i čtyřměsíčního syna," vybavuje si zajímavou příhodu.

Ve sbírce má z ligové soutěže dvě stříbrné medaile, na zlatou stále čeká. „Letos máme na zlato zaděláno, první místo po polovině soutěže je slibné. Kdyby se to letos podařilo, byla by to paráda. Dokonce přemýšlím o tom, že se ziskem titulu bych asi v ligové brance skončila. Je čas udělat místo mladším," říká.

Z prvenství v anketě Sportovní hvězda čtenářů Plzeňského deníku má velkou radost.

„To potěší, když jsem ve svém věku na hřišti ještě někoho zaujala," směje se. „Velkou zásluhu na tom ale určitě mají spoluhráčky," dodává Helena Klinerová.