V sobotu se v Plzni sejde k soustředění před kvalifikačními duely o postup na ME proti Švýcarsku česká reprezentace házenkářů a jedním z hráčů, na které ukázali trenéři národního týmu Jan Filip a Daniel Kubeš, je pivot extraligového Talentu M.A.T. Plzeň Jakub Šindelář.

Osmadvacetiletý házenkář reprezentoval Českou republiku na lednovém mistrovství světa v Kataru a v týmu už si vydobyl svoji pozici, přesto je pro něj pozvánka do reprezentace něčím výjimečným.

„Určitě mě to potěšilo. Jsem nominován na základě nějakých výkonů a tohle je pro mě taková zpětná vazba," říká 193 cm vysoký a stokilový pořízek Jakub Šindelář.

Takže jste si ještě nezvykl na to, že vám pravidelně chodí pozvánky do reprezentace?
Na to si snad ani zvyknout nejde. U hráčů jako jsem já, vždycky záleží na aktuální formě.

Jak vítáte, že celé soustředění proběhne právě v Plzni?
Pro nás Plzeňáky je to ideální, nemusíme cestovat někam třeba na Moravu. Ušetřená cesta je dobrá také s ohledem na finále extraligy, které začne až po kvalifikaci, což mi nepřijde úplně šťastné. Všichni hráči Lovosic budou odpočívat a my jsme čtyři hráči z Plzně v nároďáku…

První dubnový den jste se stal otcem. S manželkou Petrou se vám narodila dcerka Nikolka. Asi také doma musí být rádi, že zůstáváte v Plzni?
Manželka je hodně tolerantní. Ví, že teď mám sezonu, a až skončí, tak se budu naplno věnovat jí a dceři.

Budete mít během soustředění úlevy v podobě spaní doma?
To si nemyslím. Budu normálně s týmem na hotelu. Možná v nějakém osobním volnu se doma otočím, ale nic víc neplánuji. Nebylo by to asi ani fér vůči týmu.

Nemají o vás při zápasech doma větší strach, když jste teď tři?
To určitě ne. Manželka si mě brala jako házenkáře a dobře ví, do čeho každý víkend jdu. Navíc dříve házenou také hrála, takže je jí jasné, s čím může počítat.

Ani vy se na hřišti podvědomě nešetříte?
Kdybych měl tohle v hlavě, tak se zraním dříve, než když na to nemyslím.

Jak vůbec zvládáte roli otce?
Rád se v rámci možností do některých aktivit zapojuji a myslím si, že zatím to zvládáme dobře.

Zpátky k házené. Čekají vás zápasy proti Švýcarsku, ve středu na půdě soupeře a v sobotu 2. května odveta v Plzni. S jakým cílem do těchto utkání půjdete?
Soupeře moc dobře neznám, takže si počkám, co nám ukážou trenéři na videu. Určitě do toho dvojzápasu ale jdeme s tím, že chceme urvat čtyři body.

Potom vás 9. května čeká první zápas finále play-off extraligy. Uvítal jste středeční postup Lovosic, nebo jste si více přál do závěrečných bojů o titul házenkáře Brna?
Vzhledem k tomu, že oba mančafty předvádějí podobný styl, mi to bylo jedno. Pokud chceme pomýšlet na titul, tak musíme porazit jak Brno, tak Lovosice. Výhoda je cestování, do Lovosic je kratší a příjemnější cesta.

Talent má kromě vás v nominaci další tři hráče – Leoše Petrovského, Petra Linharta a Milana Škvařila. To je potěšitelné, ale před finále extraligy má trenér Plzně Martin Šetlík trošku obavy ze zranění. Nenabádal vás k opatrnosti?
Trenér ne. Spíš jenom brankář Radek Motlík nás upozorňoval, abychom dávali pozor a nezranili se. Dávat bacha si musíme, ale jak jsem říkal, když na to člověk myslí moc, má to opačný efekt…