Sice už mají jisté první místo po základní části, přesto házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň nic nevypustili.

Úřadující český šampion zvítězil v sobotním utkání předposledního kola extraligy na hřišti Jičína 24:23.

Do vedení 2:0 se sice brzy dostali domácí, ale potom už začal úřadovat favorit a ve 13. minutě byl stav utkání 7:4 pro tým ze západu Čech.

Téměř osm stovek fanoušků Jičína ovšem hnalo svůj tým dopředu. Ten ve 23. minutě srovnal na 9:9 Krahulec a první poločas vyhrál 11:10.

Po přestávce si Talent vybudoval až čtyřbrankový náskok (19:15 ve 41. minutě), ale záhy o něj přišel. V 50. minutě bylo srovnáno na 21:21 a stav 22:22 pět minut před koncem sliboval velké drama.

Zodpovědnost na sebe vzal plzeňský Milan Škvařil, ten dvakrát mířil přesně a poslal svůj tým do vedení 24:22.

Komplikace pro Talent nastala necelé tři minuty před koncem utkání, kdy obdržel Petr Vinkelhöfer červenou kartu za neúmyslný úder do obličeje a oslabil svůj celek na dvě minuty.

Hosté ovšem inkasovali už pouze jednou, a mohli se tak radovat z vydřené výhry 24:23.

„Neodehráli jsme to, co jsme si představovali. Máme také problémy zdravotního rázu. Po většinu zápasu jsme vedli, ale negativně hodnotím to, že jsme byli ve vedení už o čtyři branky, a přesto jsme pustili domácí zpět do zápasu. To by se nám stávat nemělo," zlobil se po utkání trenér plzeňského týmu Martin Šetlík.

„Naše spojky neodehrály dobré utkání. Domácí nám cestu za výhrou komplikovali svou bojovností, jsem rád, že jsme nakonec dokázali o jednu branku zvítězit," dodal kouč Talentu.

Těžko se po těsné prohře mluvilo trenérovi Jičína Aleši Babákovi. „Narazili jsme na nejkvalitnější tým soutěže a odehráli s ním naprosto vyrovnanou partii. Divák si v tomto duelu určitě přišel na své. Bohužel jsme se nevyvarovali technických chyb v momentě, kdy jsme se herně zvedali," mrzí Babáka.

HBC Ronal Jičín – Talent M.A.T. Plzeň 23:24

Poločas: 11:10. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Branky ze sedmimetrových hodů: 2:1. Vyloučení: 5:4. ČK: 2:1 (Drbohlav za 3x 2 min., Rychna přímá – Vinkelhöfer přímá). Diváci: 780.

Sestava a branky Jičína: Veverka, Machalický – Skopal 2, Rychna, Krahulec 6, R. Král 3, Bareš 1, Lepieš, Zeman 1, Groh, Dominik Čurda 3, Tomeš 5/2, Kubík 2, Drbohlav. Trenér: Aleš Babák.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Šmíd – Petrovský 1, Fořt, Linhart 4, M. Škvařil 4, J. Blecha, Vinkelhöfer 3, M. Tonar 7/1, Loskot, J. Škvařil 4, Horký, Šindelář 1, Kavka. Trenér: Martin Šetlík.