Ziskem dvou bodů zahájili včera házenkáři Talentu M.A.T. Plzeň své účinkování v nadstavbové část Tipgames extraligy. Západočeši porazili ve skupině o konečné 7. až 12. místo na domácím hřišti Třeboň 26:21 a s 25 body se udrželi v pozici lídra skupiny. Naopak Třeboň zůstává se ziskem pouhých tří bodů poslední.

Plzeňští borci nastoupili k ligovému zápasu po třítýdenní pauze a byla na nich vidět velká chuť do hry. Po sedmi minutách vedli domácí 4:0 a v 16. minutě to bylo už 10:2.

Za stavu 11:4 přenechal Motlík místo v plzeňské brance Misařovi, Talent se dostal do vedení 13:4 a pro Třeboň to vypadalo na krutý debakl.

Hosté se ovšem nevzdali a do konce první půle snížili na rozdíl sedmi branek 7:14.

Po změně stran už měli domácí pod dojmem dostatečného vedení problém s motivací a jejich soupeř se jim herně vyrovnal. Žádný z týmů nedokázal vstřelit více než dvě branky v řadě, v 52. minutě vedli plzeňští házenkáři 23:14, ale závěr patřil hostům. Posledních osm minut vyhráli 7:3 a nakonec si z Plzně odvezli přijatelnou porážku 21:26.

„Jednadvacet obdržených branek od Třeboně nás musí mrzet, protože od lepších týmů jsme jich dostali jen třináct. Na druhou stranu jsme měli zápas od začátku pevně v rukou a vytvořili jsme si až devítibrankový náskok,“ uvedl po utkání trenér plzeňského týmu Martin Šetlík.

Svoji premiéru v extralize si včera odbyl plzeňský dorostenec Adam Langer. Nastoupil na postu pravého křídla, byl dvakrát vyloučen, ale do listiny střelců se nezapsal.

„Poměrně hodně času na hřišti jsme dali také klukům, kteří dříve tolik šancí nedostávali. Z tohoto pohledu jsem spokojený, ale zase mě mrzí řada  neproměněných šancí. Soupeře jsme jasně přehrávali a naší lehkovážností v koncovce bohužel nebyl ten rozdíl v konečném skóre vyšší,“ dodal Martin Šetlík.

Talent M.A.T. Plzeň – TJ Jiskra Třeboň 26:21 (14:7). Rozhodčí: Novotný, Samek. Sedmimetrové hody: 4/4:2/1. Vyloučení: 5:4. Diváci: 210.

Sestava a branky Plzně: Motlík, Misař – Holík, Bečvář 9/4, Fronk, Kust, Blecha, Strýc 4, Langer, Květoň, Vinkelhöfer 4, Pohlmann 2, Čiviš 2, Šindelář 5. Trenér: Martin Šetlík.

Sestava a branky Třeboně: Schams, Jareš – Tockstein 1, Mareš, Kubík 6/1, Měchura, Kotlaba, Loskot 4, Brcháň 1, Zbíral 3, Štěch 3, Čapek 3. Trenér: Jan Pavlovský.

Ostatní výsledky 1. kola skupiny o 7. až 12. místo: Brno –  Frýdek-Místek 24:32, Hranice – Kopřivnice 29:22.