Současné postavení týmů v tabulce hovoří jednoznačně ve prospěch Pražanů. Ti jsou s dvaceti body pátí, Plzeň na ně na osmém místě ztrácí osm bodů. Motivace jistě nebude chybět ani jednomu ze soupeřů. Západočechy vynese výhra na šestou příčku, Dukla se v případě vítězství bodově dotáhne na místo druhé.

V prvním měření sil v této sezoně byla úspěšnější Dukla. Vyhrála 30:21 a devět branek si v jejím dresu připsal plzeňský odchovanec Jan Stehlík. „Ale pozor si musíme dávat nejen na něj. Mají velmi silný a vyrovnaný mančaft. Jmenovat můžeme například Ramse nebo posilu z Považské Bystrice Tůmu. Po zranění už hraje také další plzeňský odchovanec Lukáš Král,“ uvedl trenér Lokomotivy Vladimír Haber.

O tom, co bude na Pražany platit, už má jasno. „Pokud chceme uhrát slušný výsledek, musíme vycházet především z kvalitní obrany a dobrého rychlého útoku. V postupném útoku stále za domácí špičkou hodně zaostáváme,“ viděl rezervy plzeňského týmu Haber.

Domácí se budou muset obejít bez Karla Houdka, ten bude plnit pracovní povinnosti.

Dnešní utkání bude mít zvláštní náboj pro trenéry obou týmů. Vladimír Haber ještě nedávno celek Dukly vedl, nynější kouč Pražanů Pavel Pauza zase v Plzni dříve působil v roli hráče.

Před sezonou posílili Lokomotivu brankář Lukáš Kurial a levá spojka Vojtěch Šik, kteří ještě v minulém ročníku extraligy hájili barvy Dukly.

Kurial: Chci ukázat, že jsem lepší než oni

Jedním z přímých aktérů dnešního extraligového souboje mezi Plzní a Duklou Praha bude také plzeňský brankář Lukáš Kurial. Současná opora plzeňských házenkářů má na působení v týmu svého dnešního soupeře velmi živé vzpomínky, neboť do Plzně přestoupil před začátkem sezony právě z Dukly.

Berete zápas s Duklou už stejně jako ostatní utkání, nebo pro vás bude ještě něčím zvláštní?
Určitě pro mě bude něčím zvláštní. Jdu do toho s tím, že chci klukům z Dukly ukázat, že jsem lepší než oni.
Berete to tedy jako takový minisouboj mezi vámi v bráně a střelci Dukly?
Dá se to tak říct… (smích)
Takže rivalita mezi vámi stále je. Přesto, chystáte se s nimi před zápasem prohodit pár slov?
Před zápasem určitě ne. Nechci, aby se až prohrají, vymlouvali na to, že jsem je znervózňoval… (smích) Po zápase si ale sedneme a pokecáme.
Jaký vidíte teď, s odstupem času, největší rozdíl mezi Duklou a Plzní?
V Dukle se jde jen a jen za výsledky. V Plzni není na hráče vyvíjen takový tlak. Vládne tu přátelské prostředí, každý se snaží odevzdat maximum. Každý si ale zároveň uvědomuje, že cesta, kterou jsme se vydali, je dlouhá.
S čím jdete jako tým do zápasu?
Musíme bodovat. Po těch prohrách musíme zabrat a zase domácím divákům ukázat, že házenou hrát umíme.