Ze soutěže postupují tři týmy do osmifinálové skupiny mistrovství České republiky. „O to chceme hrát. Pokud bychom poté prošli ještě dál, byla by to sladká třešnička na dortu. Ale nesmíme ještě usnout na vavřínech, neudělali jsme zatím totiž ani ten první krok," řekl trenér Petr Gregořica.

Kromě domácí soutěže se FBC měl ještě účastnit švédského turnaje Gothia Innebandy Cup, ovšem uzávěrka přihlášek probíhala v době teroristických útoků v Paříži. Na žádost rodičů tak tým na turnaj nevyrazil, přesto to některým hráčům bylo umožněno v béčku Tatranu Střešovice. Ten na tomto turnaji vypadl až ve čtvrtfinále po utkání s vlastním A týmem.

Velký úspěch ale zaznamenal tým starších žáků, který se do Švédska vydal. V konkurenci 49 týmů dokráčel až do semifinále, v němž prohrál po nájezdech a nakonec tak obsadil třetí místo. „Každoročně sem vyráží přední švédské týmy, jako třeba Pixbo, Warberg nebo Helsingborg," potvrzuje Gregořica velkou hodnotu tohoto úspěchu.

Trenéři dorostu často využívají služeb starších žáků. „Pokud u florbalu vydrží, čekají na ně další úspěchy," míní kouč. „Problém ale je, že obecně nemáme ve srovnání s jinými kluby tolik hráčů."

I z tohoto důvodu dorost FBC od této sezony spolupracuje s celkem z Horšovského Týna. Nadějní dorostenci z tohoto týmu chodí často hrát právě do Plzně. „A zatím to funguje k oboustranné spokojenosti," říká Gregořica.

Jak se vůbec dorostenecký kádr skládá? „Florbalový dorostenec má být po individuální stránce hotový hráč. Někdo bez zkušeností se prosadí zřídkakdy," prozradil kouč FBC Plzeň. „Pro kluky se jedná asi o nejtěžší přechod, než se dostanou do mužů."

Mladší ročník hráčů dorostu studuje na základních školách, zatímco ten starší už na středních. A právě v tomto věku vzniká problém, který trenéři mládežnických týmů neradi řeší. „Někteří hráči si totiž uvědomí, že pro ně florbal není prioritou číslo jedna," říká kouč. „Kluci si hledají brigády, koukají více po holkách a chodí na maturáky," popisuje Gregořica.

„Najdou se ale i tací, kteří chtějí klubu pomoci více. Jejich cílem bývá třeba stát se i asistenty trenérů v mladších věkových kategoriích," těší trenéra. „To mi vždy udělá radost, protože já jsem začínal podobně," vzpomíná.

Kvalitní práci s florbalovou mládeží v klubu FBC Plzeň potvrzuje i každoroční vysoké zastoupení v krajském výběru. „Tam se střetávají nejlepší hráči ze všech krajů a naši kluci tam často jezdí," potvrzuje pyšně kouč.

Konkrétní florbalisty ale jmenovat moc nechtěl. „Určitě bych pak na někoho zapomněl a to by mě mrzelo. Také by to potom některým hráčům mohlo stoupnout do hlavy," je opatrný Gregořica.

Přesto ale jedno jméno vyzdvihl. Velice se mu zamlouvají výkony talentovaného brankáře Pavla Plešáka. „Ten za poslední půlrok udělal obrovský krok vpřed. A to hlavně díky té nejdůležitější věci – kvalitnímu přístupu k tréninkům," říká.

Gregořicova slova potvrzují i statistiky. Plešák má momentálně nejnižší průměr inkasovaných branek v celé soutěži. Díky tomu tak dostal šanci i v juniorce.

Dorost FBC Plzeň se tedy může do budoucna spoléhat na kvalitní ročník hráčů. Potvrzovat se to snaží v domácí soutěži, po konci sezony budou ještě mladé Plzeňany čekat další turnaje mimo ligovou soutěž v Brně a v Praze.

Michal Belšán