Dnes začíná třídenní svátek všech fanoušků rychlých vozů s názvem 48. Rallye Šumava Klatovy a 22. Historic Vltava Rallye. Tradičně ho zahajuje předstartovní show, která se koná na klatovském náměstí Míru od 19 hodin a na které se představí některé z posádek obou rallye.

Na posádky, kterých se do obou rallye přihlásilo více než 110, čeká v pátek na Klatovsku a Domažlicku sedm rychlostních zkoušek a v sobotu v jižních Čechách osm rychlostních zkoušek.

Dvě Lancie 037

Dva vozy Lancia Rally 037 v rukou loňského vítěze Nora Jensena a dravého Itala „Pedra" by měly být zřejmě největšími taháky pro diváky k tratím rychlostních zkoušek 22. Historic Vltava Rallye. „Zejména na „Pedra" můžeme být právem zvědavi, v naší republice se doposud neukázal a jeho výsledky na jiných evropských soutěžích jej staví do pozice největšího favorita soutěže. Konkurovat by mu kromě Jensena měl i předloňský vítěz Harrach," představil největší hvězdy „Vltavy" Karel Špaček z tiskového střediska rallye.

Součástí soutěže bude opět i Severský pohár, mezi jehož účastníky lze jmenovat Fina Juhannusvuoriho, jenž dojel loni se svým Fordem Escort RS 2000 do cíle na čtvrté příčce absolutního pořadí.

Z posádek přihlášených do domácího šampionátu vloni nejvíce čeřil vodu Jan Krejča s vozem Škoda 130LR. Do Klatov se chystají dva Fordy Sierra RS Cosworth Jiřího Navrátila a Jiřího Káni, ale také Opel Ascona Jiřího Petráška či letošní novinka českých tratí, Subaru Legacy Jiřího Kalisty.

Další souboj Plzně a Zlína

Poněkud méně početná účast bude letos na 48. Rallye Šumava Klatovy. „Přesto se můžeme těšit na skvělé časy zejména u Václava Pecha a Jaromíra Tarabuse, kteří se svými vozy kategorie Super 2000 jsou těmi největšími favority celkového prvenství," pokračuje ve výčtu jezdeckých es Špaček.

Právě jejich souboj bude určitě pozorně sledován všemi fanoušky, a to nejen automobilovými, ale i hokejovými – vždyť se hraje vyrovnané finále hokejové extraligy mezi Plzní a Zlínem a Pech s Tarabusem pocházejí právě z bašt obou těchto chlapských sportů.

Jako první ale ze startovní rampy sjede Příbramák – Jan Černý si totiž svými loňskými výkony vysloužil prioritu FIA, startovní číslo 1 navíc naplní i českou premiérou zajímavého vozu Peugeot 208 R2.

„Jsem velmi rád, že můžeme krásu našich malebných obcí předvést divákům z celé republiky i ze zahraničí, kteří k nám dorazí. Zároveň také posádkám můžeme nabídnout těžké a technické tratě," těší se na sportovní svátek ředitel klatovských soutěží Jiří Valenta a zároveň apeluje na diváky, aby dodržovali bezpečnostní pokyny.