Na slavném Pekle severu, jak se bláznivé jízdě po kostkách mezi Paříží a Roubaix přezdívá, si český silničář vybojoval druhé místo.

Při 113. ročníku prestižního závodu na 253,5 kilometru nestačil Štybar ve strhujícím finiši jen na německého rychlíka Johna Degenkolba (Giant/Alpecin). „Je to skvělý spurtér, neměl jsem šanci ho porazit," uznal devětadvacetiletý profesionál z týmu Ettix – Quick Step.

Ačkoliv Štybar předvedl na jaře další skvělý výkon, stříbrný stupínek hodnotil se smíšenými pocity.

„Být na pódiu v Roubaix je bezvadné, ale v profesionální cyklistice se počítají jen vítězství. Za rok si nikdo nevzpomene, kdo byl druhý. Jen na jméno vítěze," uvedl stříbrský rodák na svém webu.

Předloni při své premiéře šestý, loni pátý, teď druhý. Štybar své umístění na slavné klasice neustále vylepšuje.

Počasí závodu letos přálo. Na kostkách se sice padalo a pár jezdců to odneslo zraněním, ale zrádné dláždění nerozhodlo. Na velodrom v Roubaix vjelo do bitvy o prvenství sedm borců. Mezi nimi Štybar, který jako jeden z favoritů byl u všeho důležitého. Jenže na Degenkolba nestačil.

Král spurtérů z loňské Vuelty triumfoval. Štybar urval druhé místo jen o centimetry před Gregem van Avarmaetem z BMC .

Vedoucí skupinka se zformovala dvanáct kilometrů před cílem, Degenkolb ale do ní dorazil dříve než Štybar.

„Možná jsem mohl pošetřit víc sil, kdybych se dopředu vydal hned s Degenkolbem, ale teď už to nevrátím. Do té stíhačky jsem dal všechno a potom jsem nebyl schopen hned nastoupit. I když by to byla asi jediná šance, jak Johna porazit," připustil Štybar. „Rád bych klukům z týmu poděkoval za skvělou práci. Doufám, že příští rok budu na Roubaix bojovat o vítězství," svěřil se aktuálně šestý muž žebříčku World Tour.