Hlavním tahákem je zítřejší Grand Prix Škoda, druhý podnik Světového poháru, který jen před týdnem začal v Táboře.

„Momentálně evidujeme přihlášky 187 jezdců čtyř kategorií ze 14 zemí světa," hlásí ředitel mezinárodního podniku Pavel Štícha.

Právě bývalý dráhař a biker vrátil cyklokros po pauze do Plzně a dokázal sem získat a udržet i jeden z podniků Světového poháru. „Akce se rozrůstá, letos je už program kompletní a je stále těžší naplnit rozpočet závodu," říká hlavní organizátor. „Ale zase se jedná o divácky atraktivní záležitost."

Včera přes ataky deště dokončil se spolupracovníky výstavbu okruhu a zázemí pro závodníky. „Trať bude o málo kratší a diváci tak uvidí jezdce vícekrát," říká Štícha.

Za klíčovou pasáž ale dál považuje 23 schodů před nájezdem do cílové rovinky. „Každý krok vzhůru tady velmi bolí," míní.

Cyklokrosový víkend v Plzni zahájí už dnešní Škoda Cross. Závod amatérů na horských kolech startuje u Jiřího v 10.00 hodin.

A den na to vzplane bitva o světové body. Úderem desáté vyrazí na trať junioři, následně pak muži do 23 let a elitní kategorie žen. Nejostřeji sledovaný souboj mužů začíná v 15.00 hodin.

Úvodnímu podniku v Táboře kraloval Kevin Pauwels, třetí byl mistr světa Niels Albert a pro stříbro se mezi í Belgičany prodral nizozemský mladík Lars van der Haar, jinak světový šampion do 23 let. Jeho krajanka Sanne van Passenová zase triumfovala mezi ženami. Budou tihle jezdci patřit k premiantům i v Plzni?

„Skvělý výkon v Táboře ale podal také zkušený Sven Nijs. Ačkoliv přetrhl řetěz, skončil nakonec pátý. Nijs loni v Plzni vyhrál a pro mě je favoritem i nyní," vyhlašuje Štícha.

Fandit bude také českým jezdcům. „Zvlášť Radek Šimůnek se bude chtít v domácím prostředí a na známé trati ukázat," říká.

„V Plzni pobývám s přítelkyní, takže to bude pro mě ještě trošičku víc speciální," připustil Radomír Šimůnek. Na úvod v Táboře skončil jedenáctý.

Celodenní vstupné na zítřejší Grand Prix Škoda je pro dospělé 100 Kč.

Více informací najdete na www.worldcup-plzen.cz.