„Od dubna do září chystáme dvacet závodů. Kromě středečních kritérií v Plzni zavítá liga letos ještě do centra Klatov, Přeštic, Znojma, Kolína, Rakovníka, Březové u Sokolova a vyvrcholí finálovým podnikem v Rokycanech,“ oznámil při prezentaci seriálu jeho ředitel Jan Kotal.

Celou sérii pak zakončí silniční závod Tour de Brdy, který má start i cíl ve Strašicích na Rokycansku.

Ačkoliv Giant liga rozjede už jedenáctý ročník, zatím poznala jen tři vítěze.

Davida Pavlíčka, Martina Pečenku a Jiřího Nesvedu, nekorunovaného krále série.

Ostřílený spurter Sparty totiž ovládl uplynulých šest ročníků a je připraven útočit na sedmou trofej.

„V úvodu minulé sezony se Jirka trápil, přesto ještě dokázal ligu vyhrát. A teď se zdá, že je v pohodě, víc si věří,“ řekl Nesvedův týmový šéf Zdeněk Rubáš. „Loni se Jirka navíc přetahoval o vedení v sérii s Honzou Klabouchem, který teď jezdí za nás. Ať tak či tak bychom rádi výhru v lize získali pro Spartu,“ prohlásil ředitel stáje.

Pochopitelně, že Nesvedova nadvláda dráždí soupeře a v klidu nenechává ani pořadatele. „Není snadné čelit početní převaze sparťanů v čele s Nesvedou. Ale kromě dráhařů Dukly se na ligu připravují i další silné týmy, třeba Madeta Specialized, takže se můžeme těšit na urputné souboje,“ vyhlásil Jan Kotal.

Giant ligu ale znovu okoření i nejlepší čeští profesionálové, ať už František Raboň z týmu Omega Pharma Quick Step nebo Roman Kreuziger, lídr kazašské Astany. „Ale také výborní cyklokrosaři, jako třeba Radomír Šimůnek,“ podotkl Kotal.

Pro premianty série jsou připraveny sady tradičních dresů. „Žlutý pro vedoucího jezdce, puntíkatý pro nejaktivnějšího, bílý pro nejlepšího juniora a růžový pro nejlepší ženu. Jezdci nad 40 let se utkají v rámci NaCesty.cz Cupu o pobyt na Mallorce,“ zdůraznil ředitel soutěže.

V rámci série se ukuteční znovu také závody McDonald´s dětské Tour.

„Pro diváky připravujeme populární tipování na čas vítěze jednotlivých závodů a hrát se bude o novinky božkovské likérky,“ uvedl manažer ligy Petr Liška.

Kalendář a propozice série najdou zájemci na webu akce www.giantliga.cz

Skvěle si tu zazávodím

Jako výborné zpestření přípravy vnímá starty na kritérijní Giant lize cyklokrosař Radomír Šimůnek. Nositel slavného jména.

„Sériál si během minulých let získal mezi cyklisty velkou popularitu. Uprostřed týdne jde o výborný doplněk tréninku,“ tvrdí osmadvacetiletý jezdec belgické stáje BKCP Powerplus. „Můžu to potvrdit z vlastní zkušenosti. Dopoledne objedu tři čtyři hodiny tréninku a k večeru se sklouznu při lize do rychlosti. Ale díky konkurenci, která se tu schází, si i skvěle zazávodím,“ říká osmý muž z letošního mistrovství světa v cyklokrosu a v Koksijde a nejlepší z Čechů.

Zároveň ale také spoluzakladatel projektu Cycling Talent, zaměřeného na podporu mladých cyklistů.

Jak ta myšlenka vznikla?
Hlavní popud asi vyšel ze mě. Když vidím talentované kluky, kteří nemají potřebné vybavení ani zázemí, je mi to líto. Už proto, že sám jsem na začátku dostal spoustu věcí zadarmo, protože za mnou stál otec, čtyřnásobný mistr světa. Měl jsem skvělé kolo, startoval jsem na kvalitních závodech a měl jsem otevřené dveře do zahraničí. Teď se snažím něco z toho vrátit a svým následovníkům pomoci. Pořád je u nás spousta šikovných kluků i holek, z kterých by mohli být dobří cyklisté, ale nefunguje systém výchovy a já doufám, že ho nějakým způsobem pozvedneme a pojede to zase dál.

Když některý z juniorů zazáří na Giant lize, může mu to získat vaši podporu?
Tak určitě bych si ho všiml. Ale není to rozhodně o jednom závodě. Že by ten kluk přišel, vyhrál a automaticky by naskočil do projektu. Mladé cyklisty sledujeme průběžně, během sezony si výsledky vyhodnocujeme a pak jezdce, který se v republikových závodech umisťují pravidelně mezi pěti, kontaktujeme. Takhle jsme si třeba vyhlédli kadeta Jana Rajcharta ze Stupna, další kluk je z Domažlic.

Zúčastníte se příští středu úvodního podniku seriálu?
Bohužel ne, protože v tom čase budu s týmem na soustředění ve Španělsku. Ale pokud bych v Plzni byl, a já tu díky své přítelkyni pobývám mimo sezonu často, tak bych určitě přišel alespoň jako divák, protože je nač se dívat.

Kdy vám začne ostrá sezona?
Na přelomu září a října, kdy se v Čechách jedou dva Světové poháry v cyklokrosu. Na ty chci být kvalitně připravený a bojovat o přední umístění.

Je něco, nač se během letní pauzy obzvlášť těšíte?
Tak asi na takový malý triatlon, který se koná v Roupově tuším 21. července. Přítelkyně totiž slíbila, že pokud v Koksijde skončím do desátého místa, což jsem splnil, tak se mnou ten triatlon absolvuje. A na to se těším.