Stříbrský rodák Zdeněk Štybar skončil v norském Bergenu čtrnáctý, jeho reprezentační kolega Roman Kreuziger obsadil 49. příčku.

„Máme silný tým a i pro mě je to vzhledem k profilu tratě obrovská šance,“ netajil se lídr českého týmu Štybar medailovými ambicemi.

Závod se po 267,5 kilometrech a šesti a půl hodinách boje v okolí norského přístavního města rozhodoval ve spurtu. I když se Štybar nakonec neudržel v první desítce, dosáhl nejlepšího českého umístění za minulých patnáct let (na MS 2002 byl Ján Svorada jedenáctý).

„Věděl jsem, že pokud chci uspět, musím najet do finiše na třetí nebo čtvrté figuře. Tu pozici jsem měl, ale na spurt už mi chyběly lepší nohy,“ připustil na svém webu jednatřicetiletý profesionál stáje Quick Step –Floors.

Chválil ale výkon české šestice, která usazena v čele táhla peloton desítky kilometrů za devítičlennou skupinkou uprchlíků.

„Na špici balíku odvedl fantastickou práci Pepa Černý. Nakoplo to celý tým,“ zdůraznil Štybar.

Na mistrovství světa se speciálně chystal.

„Tvrdě jsem na tento závod dřel, takže jsme ho chtěli kontrolovat, být vpředu, koncentrovaní a motivovaní. A to se povedlo. Neschovávali jsme se jen v pelotonu a prostě jsme si šli za svým,“ řekl k závodu.

I když finiš z kopce pro něj nebyl výhodou, nevymlouval se na to.

„To jsou jen kdyby. Ale nelituju ničeho, udělal jsem to nejlepší a ráno po závodě jsem se cítil na sto let. Odevzdal jsem vše, co jsem mohl,“ říkal Štybar.

Roman Kreuziger zůstal po poku bývalému mistru světa v cyklokrosu téměř do konce.

„Bohužel při nájezdu do posledního kopce to přede mnou spadlo, musel jsem zastavit, a než jsem se znovu rozjel, bylo po nadějích,“ konstatoval Kreuziger (na snímku vpravo).

Celkově ale hodnotil norskou misi stejně jako Štybar pozitivně.

„Ukázali jsme, že se umíme připravit na velkou akci a i v šesti lidech dokážeme čelit přesile zemí, které mají k dispozici devítičlenný tým,“ podotkl jezdec stáje Orica-Scott.

Potěšila ho i atmosféra panující v národním týmu.

„Byli jsme dobře naladění a všechno fungovalo, jak má. Takové mistrovství světa jsem zažil snad poprvé,“ přiznal zkušený reprezentant.

Teprve zhruba sto kilometrů před cílem převzali od Čechů taktovku favorizovaní Nizozemci.

„Začalo se to dělit a nám k ruce zůstali jen Polnický s Bártou. Toho jsme moc neviděli, ale se Zdeňkem jsme se i potom drželi při sobě. V závěru však přišel ten zádrhel. Škoda,“ litoval nechtěné zastávky borec žijící s rodinou v Plzni.

Na příštím mistrovství světa v rakouském Innsbrucku by si Kreuziger mohl se Štybarem role prohodit a v horách být českým lídrem. „To je ještě daleko, ale tamní okruh se značným převýšením by mi mohl sedět asi víc než ten v Bergenu,“ připustil Roman Kreuziger, který sezonu zakončí třemi závody v Itálii.

Ilustrační foto
Jiskra hraje v Písku. Uspěje?