Halové tenisové mistrovství České republiky mužů, které v minulém týdnu hostily kurty TK Slavie Plzeň na Borech, se stalo kořistí slovenského tenisty Adriana Sikory z I. ČLTK Praha.

Nasazená jednička šampionátu a 360. hráč žebříčku ATP porazil v sobotním finále turnajovou dvojku Jana Šátrala z TK Spartak Jihlava ve třech setech 5:7, 6:3, 6:2.

A kde se slovenský hráč vzal na českém mistrovství?

„Tento turnaj se na rozdíl od letního šampionátu otevřený, takže jsem toho využil a přihlásil se. Už sedm let ale žiju v České republice a trénuji pouze v Praze na Štvanici. Také už žádám o české občanství," vysvětluje Adrian Sikora.

Hned první sada rozhodujícího souboje přinesla dramatickou zápletku. Sikora sice potvrdil první brejk ve finále a vedl 5:2, ale jeho soupeř se s hladkým průběhem setu nechtěl spokojit.

Šátral zpřesnil své údery a mohl se opřít o kvalitní podání. V prvním setu Sikorovi už nepovolil ani jeden gem a vyhrál úvodní sadu 7:5.

Ovšem hned svůj první servis ve druhém setu Šátral odevzdal svému soupeři, který se později dostal do vedení 3:0.

Tento Sikorův únik ještě Šátral zachytil a srovnal na 3:3, ale další fáze finálového zápasu už jasně patřily Sikorovi.

Slovenský tenista měl výraznou převahu, druhý set dotáhl k vítězství 6:3 a rozhodující sada už byla zcela v jeho režii. Šátral uhrál první gem až za stavu 4:0, ale Sikora žádné drama nepřipustil. Třetí set vyhrál 6:2 a mohl se radovat ze zisku mistrovského titulu.

Šátral si přesto z Plzně odvezl jedno prvenství. Společně s Liborem Salabou z TCF Purum Mariánské Lázně totiž už v pátek vyhráli finále čtyřhry.

Na únavu si ovšem poražený finalista z dvouhry nestěžoval. „O náročný program úplně tak nešlo, spíš mě trápí nějaké nachlazení. Už tři dny mi není dobře a v noci jsem skoro nespal. Na to se ale nechci vymlouvat, mohl jsem zahrál lépe," uznal Jan Šátral.

Medailisté halového mistrovství České republiky mužů

Dvouhra


1. místo: Adrian Sikora (I. ČLTK Praha)

2. místo: Jan Šátral (TK Spartak Jihlava)

3. místo: Michal Schmid (LTK Liberec) a Libor Salaba (TCF Purum Mariánské Lázně)


Čtyřhra

1. místo: Libor Salaba, Jan Šátral

2. místo: Martin Suchánek, Jan Kunčík (TC Realsport Nymburk o. s./LTK Liberec)

3. místo: Jan Blecha, Lukáš Maršoun (I. ČLTK Praha/LTC Slovan Kladno) a Václav Šafránek, Marek Jaloviec (oba TK Agrofert Prostějov)