Tomáš Kozák obhájil v Liberci titul a Eva Hašková si svou premiéru v závodě na 24 hodin vyšperkovala stříbrem.

Ačkoliv Kozák na severu Čech splnil roli favorita, v cíli přiznal, že vítězství ho bolelo víc než jindy.

„Říkají tomu Těžká pohoda a těžší podnik jsem u nás nikdy nejel. Bylo to peklo," přiznal jednačtyřicetiletý člen týmu Focus Rapiro.

Stále totiž pociťuje následky dubnového střetu s autem.

„Při nedávném bikovém Králi Šumavy se mi znovu ozvala zraněná noha, k tomu mě chytla záda a závod jsem ani nedokončil," říkal Kozák.

A ani cesta za obhajobou extrémního titulu pro něj nezačala nijak příznivě.

„V Liberci se startuje stylem Le Mans. Závodníci běží k připraveným kolům, a to mně nyní moc nejde. Vedení se tak ujal Zdeněk Kříž," popisoval plzeňský biker. Navíc hned při druhém objezdu desetikilometrového okruhu sjel z trati a jeho manko na prvního narůstalo.

„V zápalu boje jsem blbě zatočil, a než jsem se vrátil zpátky na okruh, vedl Kříž v čele o čtvrt hodiny. Do večera bylo co dělat," podotkl staronový šampion.

Po šesti hodinách boje ztrácel ještě šest minut a další tři hodiny Kozákovi trvalo než soka dostihl.

„Dojet Zdeňka na těžké trati s převýšením 350 metrů bralo síly."

Ve dvě v noci se Kozák ujal vedení. Kříž se v těch časech propadl na třetí příčku za Davida Zemana, ale v závěru dokázal boj o zlato ještě zdramatizovat.

„Těžký výjezdy se zajídaly tak, že jsem k ránu musel na dvacet minut zastavit a Kříž se začal znovu přibližovat," vysvětloval Kozák.

Vedl jen o necelý okruh, což mu žádnou jistotu nedávalo. Ale první místo nepustil. V náročném terénu zvládl ujet 414 kilometrů.

Eva Hašková má stříbroCelkem 264,5 kilometru odšlapala Eva Hašková. Zkušená bikerka, která s Kozákem třeba před lety absolvovala jako první Češka legendární Crocodile Trophy v Austrálii.

„Čtyřiadvacetihodinovku jsem si zkusila už loni ve dvojici. A chtěla jsem vědět, jestli to zvládnu sama," říkala čtyřicetiletá závodnice. „Šlo o premiéru a nejspíš i o derniéru zároveň," prohlásila s úsměvem.

Závod přitom skvěle rozjela a čtrnáct hodin se držela v kontaktu za pozdější vítězkou Janou Jetmarovou. Jenže v noci se v ní něco zlomilo.

„Tma trvala moc dlouho. K tomu zapršelo, trať ještě změkla a nebylo vidět, kudy jedu," říkala Hašková. „Přidala se zima. Otékaly mi ruce rozdrncané z trati."

I tak vytrvala. „Já i Jetmarová jsme toho měly v závěru plné zuby.V posledních okruzích jsme kola do kopce tlačily. Hrůza. Ale nejsem zvyklá něco vzdávat," povídala pátá žena z dlouhé trati Krále Šumavy. A míří za dalšími výzvami. Teď zkusí triatlon.

Těžká pohoda MTB 24 hours, mistrovství ČR (Liberec): muži: 1. Kozák 414 km, 2. Kříž 402,5, 3. Zeman 379,5.
Ženy: 1. Jetmarová 287,5 km, 2. Hašková 264,5, 3. Soliz Rudon 241,5.