Babím létem prozářenou Plzeň si o víkendu užili běžci při závodech Run Tour, ale také jezdci na horských kolech v pokračování série Kolo pro život. Obě akce hlásily rekordní účast. Třeba Plzeňské 50 se zúčastnilo na osmnáct set bikerů, o pět stovek víc než loni.

Závodili děti i dospělí. Většinou amatéři, ale do okolí města vyrazila na kole i řada známých osobností. Hokejista Martin Straka, někdejší profesionální cyklista František Raboň, ale také současní reprezentanti Jan Škarnitzl nebo Jan Vastl.

V hlavním závodě na 55 km si vítězství po dramatickém spurtu vybojoval Matouš Ulman z týmu Česká spořitelna Accolade. Jen o osm desetin vteřiny druhý skončil jeho rival Jiří Hudeček (Symbio+ Cannondale). Třetí už s odstupem proťal cíl teprve devatenáctiletý Jan Rajchart a jinak Ulmanův týmový kolega. I téměř domácí biker si bronz zajistil až ve finiši před Petrem Šťastným (Čech MTB).

„V poslední terénní pasáži jsem byl před ním ještě o deset patnáct vteřin, ale při výjezdu na silnici směřující do cíle se najednou soupeř objevil přede mnou. Nejspíš vinou špatného značení. Místo abych si už jen kontroloval třetí pozici, musel jsem o ni ještě bojovat," říkal Rajchart.

Po Ondřeji Cinkovi další výrazný talent z bikové líhně ve Stupně na Rokycansku ale ukázal, že závěr sezony ho zastihl ve skvělé formě. Šťastného znovu předjel a po pátém místě v předchozím závodě ve Znojmě skončil v Plzni třetí. „Třetí místo je skvělé, nejlepší moje umístění v sérii. Škoda jen, že jsem ze souboje o prvenství vypadl tak brzy," litoval Rajchart.

Mladý biker se sice po startu držel v osmičlenné vedoucí skupině, kde byli Ulman s Hudečkem, ale při prvním výjezdu na Krkavec doplatil na chybu zaváděcí motorky.

„Motorkář nás svedl z trasy a z první skupiny se rázem stala druhá. Navíc mě a ještě Filipa Eberla sundal k zemi nějaký hobík. Než jsme se zvedli, favorité byli pryč. Neříkám, že bych na ně měl, ale chtěl jsem to alespoň zkusit," podotkl svěřenec Františka Raboně staršího. „Nebloudili jsme sami. Potkalo to také Škárnu (Škarnitzla) s Vastlíkem (Vastlem), kteří se propadli ještě dál."

Rajchart se záhy vrátil do popředí závodu, když se ještě s dalšími jezdci hnal za vedoucím duem Ulman, Hudeček.

„V závěru nás bylo jen asi pět. Já cítil, že mám v kopcích navrch a tak při návratu na Krkavec jsem za to vzal a udržel se mi pouze Šťastný. Na špurta jsem si věřil," usmíval se Jahoda, jak mu přezdívají.

„Až na pár chybek šlo o parádní závod. Na trati byly kopce, technika i singltreky, což mě baví," hodnotil Rajchart. „Navíc se mi to konečně rozjelo. Předtím jsem pořád něco řešil, zdraví a tak, teď se cítím v pohodě. Ještě nějaké závody zbývají, tak uvidíme."

Vylepšit si náladu bude chtít v závěru sezony naopak Rajchartův kamarád a další stupenský odchovanec Ondřej Paur. Od závodu v Plzni si hodně sliboval, jenže skončil šestnáctý. „Čekal jsem to lepší, ale už před závodem jsem měl těžké nohy. Asi jsem se vystřílel při středečním kritériu v Plzni," říkal člen týmu Symbio+ Cannondale.

Vedoucí skupinu opustil hned po nájezdu do terénu.

„Pak jsem se chvílí plácal sám, ale nemělo to cenu, tak jsem počkal na kluky za sebou a bojoval o čtrnácté až sedmnácté místo," popisoval Paur. „Je to škoda, protože u tratě jsem měl soustu známých. Bylo fajn slyšet Lampíku, jeď, ale líp to prostě nešlo," omlouval se.

Kompletní výsledky najdete na www.plzenska50.cz.