„Musíme se na ně dobře připravit a extraligu zachránit," řekl trenér Stanislav Marian v rozhovoru pro klubový web BK Lokomotivy Plzeň. „Družstvo je hodně perspektivní, věřím, že postupně více a více budou mladší hráči zúročovat své zkušenosti," dodal.

V rámci 19. kola se mladí Plzeňané utkali se soupeřem z Prahy, konkrétně s USK, které se drží v popředí tabulky. První vzájemné utkání této sezony, které se hrálo na konci listopadu, přineslo vyrovnanou podívanou s lepší koncovkou pro Pražany, kteří vyhráli o dva body. Tentokrát už ale šlo o jasnější zápas.

Po dobře odehrané první čtvrtině vedli hosté jen 19:18. „Pak se ale naše hra zadrhla a v další části zápasu jsme zaznamenali pouhých šest bodů," mrzel výkon ve druhé čtvrtině trenéra Mariana. „I když našim klukům nelze upřít snaha, nedokázali jsme již utkání zdramatizovat a USK více potrápit," hodnotil.

BK Lokomotiva Plzeň – USK Praha 52:80 (18:19, 24:42, 37:55).

Sestava a body Plzně: Kovář 22, Mach 10, Jirák 9, Janda 6, Král 3, Mašek 2, Beber, Fleischhans, Karlíček, Stupka, Sůva.

V dalším utkání se Lokomotiva na domácí palubovce utkala s litoměřickým Slavojem. Tomu se podařilo ovládnout první vzájemné utkání v 8. kole, kdy vyhrál 89:67.

A ani tentokráte to Západočeši nedokázali napravit. Svému soupeři podlehli 75:82. „Střelecky se nám sice dařilo, ale nasazení na obranné polovině se vůbec neslučovalo s důležitostí zápasu," řekl pro klubový web trenér Marian.

„Litoměřice nám za první čtvrtinu nasázely 27 bodů a přestože se naši hráči posléze vyrovnali s herní agresivitou soupeře, tak stále vytvářeli obrovské chyby v obraně," řekl Stanislav Marian.

„Ve druhém poločase pokračovala oboustranně velmi tvrdá hra. Naše vydřené body často vystřídal jednoduchý koš soupeře, což nás stálo psychické i fyzické síly. Koncovku utkání zvládl lépe soupeř," uzavřel trenér hodnocení.

BK Lokomotiva Plzeň – Slavoj BK Litoměřice 75:82 (23:27, 43:42, 63:65).

Sestava a body Plzně: Kovář 18, Jirák 18, Janda 12, Karlíček 9, Mach 5, Fleischhans 4, Sůva 4, Mašek 3, Stupka 2.

Michal Belšán