První kolize se stala kolem 16.30 v Chlumčanech, kde motorkáři vběhl pod kola pes. Protože se muž při pádu zranil, museli na místě zasahovat záchranáři, kteří dotyčného odvezli s poraněnou dolní končetinou do Fakultní nemocnice Plzeň. 

Vzápětí však došlo k další dopravní nehodě u nedaleké Horní Lukavice, kde se srazila tři osobní auta. Až v průběhu policejního vyšetřování vyšlo najevo, že obě události spolu souvisejí. Hasičům, kteří směřovali do Chlumčan, se na cestě vyhýbalo vozidlo značky Octavia. Aby řidič umožnil hladký průjezd, zastavil. Toho si však nevšimla žena, která za ním jela ve volkswagenu. "Nedodržela bezpečnou vzdálenost. Aby nenabourala do octavie, strhla řízení. Automobil dostal smyk a skončil na střeše v příkopě," popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Stejnou chybu však udělal další řidič Škody Fabie, jenž naboural do stojící octavie. Brožová doplnila, že u všech šoférů byla vyloučena přítomnost alkoholu. 

Kromě sanitky na pomoc musel letět i vrtulník. "Zraněného asi čtyřicetiletého muže jsme letecky transportovali do Plzně. Pozemní cestou jsme přepravili také ženu a dítě. Ačkoli neutrpěly vážná zranění, převezli jsme je do nemocnice na pozorování," uzavřela mluvčí záchranářů Lenka Ptáčková.