Je jím obraz Gabriela von Maxe (1840 – 1915) s názvem Kurzschluss, pocházející nejspíše z roku 1892.

Dílo pražského rodáka, jehož obrazy ve své době dosahovaly astronomických částek, zakoupila Západočeská galerie z mnichovské soukromé sbírky. Ředitel galerie Roman Musil uvedl, že obraz Kurzschluss stál 30 tisíc eur, tedy zhruba 750 tisíc korun, a na jeho zakoupení přispěl i zřizovatel galerie Plzeňský kraj.

Obraz s lehce ironickým názvem – Kurzschluss je termín používaný v němčině v oblasti elektřiny a znamená krátké spojení nebo zkrat – znázorňuje polibek a je na něm zachycen samotný Max a jeho tehdejší múza a milenka Ernestina Harlanderová, která se později stala jeho druhou manželkou. „Vztah mezi nimi byl složitý. Max byl ženatý se svou první manželkou Emmou, s níž měl tři děti. Navíc byl příslušníkem katolické církve, takže milenecký poměr byl společensky neúnosný," vysvětloval při slavnostním představení obrazu v Masných krámech Roman Musil a dodal, že i proto se milenci v dopisech dorozumívali tajným písmem, které Max odvodil z esoterických symbolů.

Obraz Kurzschluss je podle Romana Musila dokladem mimořádně kvalitní staromistrovské valérové malby, která byla typická právě pro Maxe. Západočeská galerie doposud vlastnila jediný Maxův obraz s názvem Siesta s námětem tzv. opičího žánru. V roce 2011 galerie uspořádala Maxovu monografickou výstavu doprovázenou obsáhlou obrazovou publikací.