Evropské hlavní město kultury 2015 totiž projevilo zájem o jeden z největších tuzemských hudebních festivalů Rock for People. Ten má za sebou dvacet let existence a na tuzemské festivalové scéně postavení jednoho z lídrů

„My o Rock for People v Plzni hodně stojíme a zájem má samozřejmě i současný hostitel Hradec Králové, " řekl plzeňský náměstek pro kulturu Martin Baxa. Zda se v Plzni festival příští rok opravdu objeví, bude jasné možná už příští týden.

Pro Plzeň by to znamenalo velký příliv hudebních fanoušků, do Hradce jich každoročně na festival dorazí kolem třiceti tisíc. Rock for People totiž přiváží hvězdná zahraniční jména, v minulosti na festivalu zahrály například kapely, jako Muse, My Chemical Romance, 30 Seconds to Mars nebo The Offspring. Pozadu nezůstávají ani domácí muzikanti, došlo na Lucii, Kabát či Kryštof.

V jaké podobě by se festival do Plzně přesunul, však zatím není jasné. „Nebudeme rádi, když festival z Hradce Králové odejde, ale organizátory chápu. Příští týden s nimi mám schůzku, kde to budeme řešit. Je několik různých variant přesunu," potvrdil jednání hradecký primátor Zdeněk Fink.

Roli v tom samozřejmě hrají i peníze, hradecká radnice přislíbila festivalu milion korun, Plzeň by však mohla nabídnout podstatně víc. Díky ceně Meliny Mercouri se totiž rozpočet EHMK rozšířil o zhruba čtyřicet milionů. Ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek i ředitel festivalu Rock for People Michal Thomes se však k probíhajícím jednáním o přesunu festivalu odmítli vyjádřit.

Kromě jednání se rozjely i spekulace, kam by se v Plzni festival umístil. „Lochotínský amfiteátr by to zřejmě nebyl," podotkl Baxa. Prostor teď prochází rekonstrukcí, která má být hotová koncem května, jeho kapacita bude zhruba sedmnáct tisíc lidí. I tak si Baxa myslí, že vhodný prostor by se pro festival v Plzni nebo okolí našel. Podle informací Deníku je jednou z možností bývalé depo v Cukrovarské ulici.