Vůbec poprvé od druhé světové války je zpřístupněna nejtajemnější část zámku, a to sklepení pod hlavním zámeckým křídlem. Tam je možné spatřit například vězení šíleného Ferdinanda ze Šternberka či záhadný portál z první poloviny 13. století, označovaný také jako ´srdce Zelené Hory´.

Návštěvníci se ale dostanou také do prostor, kde kdysi úřadoval major Terazky. „Je v křídle zámku, kam se vojáci jen tak nedostali, bylo to místo přístupné jen vojenskému štábu a důstojníkům," vysvětluje průvodce Pavel Motejzík. Ukazuje na tajné únikové schodiště s neviditelnými dveřmi zabudované ve stěně s ještě původními tapetami. Jde o tzv. Císařský pokoj, který dávno před dobou Černých baronů navštívil například císař František Josef I. s manželkou Sisi nebo následník trůnu František Ferdinand d´Este. K vidění je také pokoj Marie Terezie, na stropě se dosud zachovala malba s vyobrazením výpadu Jaroslava ze Šternberka na Tatary u Olomouce.

Zámek Zelená Hora výjimečně zpřístupnila obec Klášter, která jej vlastní. Výtěžek ze vstupného použije do dalších oprav zámku, konkrétně do rekonstrukce Sala Terreny, zimní zahrady s pokojem kněžny. „Od ministerstva kultury jsme na to získali jako základ 600 tisíc korun na opravu," uvedl starosta Kláštera Zdeněk Bartošek.

Dne 3. 7. 2015 byla kostelu Nanebevzetí Panny Marie Zelenohorské a sv. Vojtěcha v areálu na Zelené Hoře navrácena socha Panny Marie Zelenohorské. Bronzovou sochu vytvořil Václav Česák a při slavnostní inauguraci zazpívala na Zelené Hoře Eva Urbanová a Edita Adlerová.