Kromě autorských písní, z nichž některé už zlidověly, zazní i jihočeské koledy v originálním aranžmá. „Chceme koncertem podpořit příjemnou předvánoční atmosféru a tomu jsme podřídili i výběr písniček. Sahali jsme pro takové hezké a melodické songy," naznačil zpěvák, ale konkrétnější být nechtěl. Kdo chce vědět více, má si přijít poslechnout. „Zážitek z koncertu je jedinečný a nemůže ho nahradit to, že si pustím desku doma," láká všechny své příznivce do Besedy Žalman. Navíc má pro ně tip na vánoční dárek. Letos totiž Žalman a Spol vydali nové CD se záznamem z loňského koncertu na zaplněném nádvoří zámku v Telči. „Na plzeňském koncertu bude CD k dostání. Příští album plánujeme až na rok 2015," doplnil písničkář.

Pavel Žalman Lohonka se na české folkové scéně pohybuje už od konce 60. let minulého století. Za tu dobu byl vůdčí postavou několika folkových kapel. Velmi známé je jeho působení v legendární jihočeské folkové kapele Minnesengři, poté spolupracoval například s Nezmary. V roce 1982 založil vlastní hudební skupinu s názvem Žalman & Spol, která po různých personálních obměnách funguje dodnes. Kromě Žalmana v ní hrají a zpívají Michaela Hálková, Pavel Malina a Petr Novotný.

Inspirací při tvorbě jsou pro Žalmana zejména lidové jihočeské písně. Jeho songy bývají charakteristické poetičností a někdy i posmutnělostí a patří k tomu nejlepšímu, co český folk už desetiletí nabízí.

Žalman & Spol: Od adventu do Tří králů
2. 12. 19:30 Měšťanská beseda

Kino Beseda vzdá hold Františku Vláčilovi a zavede diváky na výstavu do Londýna

Čtyři zastavení bude mít ohlédnutí za tvorbou geniálního českého režiséra Františka Vláčila, které pro fandy dobrého filmu připravilo Kino Beseda. První je na programu už dnes. Minipřehlídku Vláčilových snímků zahájí od 19 hodin brilantními hereckými výkony Petr Čepek a Jan Kačer v Údolí včel. Petr Čepek se představí také v další ze svých životních rolí ve filmu Adelheid v pátek 22. listopadu v 19 hodin. Připraveny jsou ještě Stíny horkého léta a ohlédnutí za tvorbou Františka Vláčila zakončí jeho nejoceňovanější film Markéta Lazarová. Unikátní možnost prohlédnout si výstavu, která se právě koná v Britském muzeu v Londýně, budou mít diváci v Kině Beseda o víkendu. Uvidí velkolepou expozici s názvem Život a smrt v Pompejích a Herculaneu. Na vlastní oči spatří exponáty přinášející svědectví o životě ve dvou starořímských městech, jež zničil výbuch Vesuvu. Přenosy v HD obrazovém rozlišení uvede Kino Beseda v sobotu a v neděli vždy od 15 hodin.

PROGRAM KINA BESEDA
18. 11. 19:00 – Údolí včel (F. Vláčil – ohlédnutí)
20. 11. 15:00 – Lincoln (projekce pro seniory)
20. 11. 17:30 – Příběh kmotra (novinky a hity)
20. 11. 20:00 – Nepravděpodobná romance (filmy, které stojí za to vidět)
21. 11. 17:30 – Žena v kleci (filmy, které stojí za to vidět)
21. 11. 20:00 – Láska čas (novinky a hity)
22. 11. 19:00 – Adelheid (F. Vláčil – ohlédnutí)
23. 11. a 24. 11. 15:00 – Zánik Pompejí z Britského muzea (zvláštní uvedení)