Tentokrát muzikanti na pódiu hospody Pod Kopcem nevzpomínali pouze na legendární postavu Sex Pistols Sida Viciouse, který odešel do ´věčných lovišť´ v únoru roku 1979. Přeci jen aktuálnější zprávou se pro všechny zasvěcené stal předčasný skon spoluzakladatele a zpívajícího kytaristy E!E, jedné z našich předních skupin punkového žánru, Petra Bakalerova, všeobecně známého pod přezdívkou ´Bakča´. Ten v půli prosince, nedlouho před dovršením padesátky, podlehl zákeřné nemoci. A vstoupil tak – podobně jako o pětatřicet let dřív Sid Vicious – mezi legendy. Tak to alespoň v současnosti vidí mnoho českých fanoušků této muziky.

Minulý pátek, tedy v předvečer Božkova, v Písku zbývající kvartet kapely E!E absolvoval vzpomínkovou party. Pořadatelé místního Divadla Pod čarou ji nazvali výmluvně – Koncert pro Bakču. Dlouholetá opora a druhý kytarista „Éček" Petr Stawarz k tomu pověděl: „Původně se tam plánoval pouze náš výstup, ale nakonec přijel Bakčovi zahrát celý zástup s námi spřízněných formací. Nechyběl ani Visací zámek nebo Tři sestry. Už dva týdny předem hlásil klub vyprodáno, na místě praskal ve švech. A za to patří všem – pořadatelům, kamarádům ze zúčastněných kapel a samozřejmě i samotným lidem, kteří dorazili, velký dík."

Jelikož se E!E stali symbolickým a současně logickým finále zmíněné jihočeské akce, zahajovali proto v sobotu Pod Kopcem odpolední část festivalu. Po nich šla na řadu další osvědčená tělesa: nekompromisní NVÚ, Slobodná Európa z Bratislavy se svými rock´n´rollovými riffy, nebo lehce recesivní Hubert Macháně. Večerní úsek patřil pro změnu domácím, plzeňským, zástupcům Požáru Mlýna a kapele SAS. Vrcholem se pro mnohé z více než dvousethlavé návštěvy, kterou zhusta zdobily typicky vyčesané čerokýzy, stal půlnoční set ´moskevských uličníků´ z formace Purgen. „Já je viděl poprvé až tady, dosud jsem znal tyhle songy vlastně jen z internetových kanálů. A určitě mě nezklamali ani naživo," hodnotil křičený, místy až trochu agresivní projev Purgen ve stylu hardcore-street-punk jednačtyřicetiletý Petr Doubrava. Ten přijel spolu s přítelkyní do Plzně právě z Písku. Není tedy s podivem, že se stal svědkem obou víkendových mejdanů, které tentokrát měly jistou dávkou (pro punkovou subkulturu jinak spíše výjimečnou) opravdové piety…

Obě víkendové akce – písecká i božkovská – byly benefiční; výtěžek ze vstupného bude věnován pozůstalým.

Pavel Král