Stává se téměř každým rokem, že se po delší pauze obnoví nějaká hudební kapela. Není ale tak časté, aby ožila legenda své doby a na svoji úspěšnou minulost navázala natolik zdařile, aniž by se muselo v jejím hodnocení mhouřit nostalgické oko. Předloni se takový návrat uskutečnil. Po zhruba 25 letech se sešli v původní sestavě Stromboli. Natočili desku, odehráli koncert a místo plánovaného definitivního adieu se rozhodli dál hrát. Loni jen při festivalech, ale k letošním šedesátým narozeninám si nadělil Michal PAVLÍČEK celé turné. V polovině září se zastaví i v Plzni – v Měšťanské besedě.

Téma je návrat kapely Stromboli. Co k tomu může říci její hlavní osobnost?
To jsou dva okamžiky. První byl ještě před rokem 2014, kdy jsme v O2 aréně připomněli třicet let od vzniku kapely. Lákala mě myšlenka to nějak připomenout a měl jsem i nějaké nové věci, které mi ke Stromboli tak nějak pasovaly. Ne že by šlo jen o sentiment, jako je přebírání starých fotek, ale kapely Stromboli nebo BSP a samozřejmě Výběr se staly součástí mého života a člověk se k nim a jejich tvorbě prostě musí vracet, ať chce nebo ne. Navíc se po návratu Výběru začalo stále víc mluvit také o návratu Stromboli. Lidé se na to ptali mně i Báry Basikové. A nikdo z nás vlastně nevěděl, jak reagovat. Takže jsme si sedli a dohodli se, že vydáme desku a odehrajeme ten jeden koncert.

Tím to mělo skončit. Ale neskončilo. Proč?
Přišlo hrozné množství lidí. Ty reakce byly velmi pozitivní. Jasně, byli tam většinou ti dřívější příznivci, ale já tam viděl i spoustu mladých, kteří nás nemohou pamatovat. Ujistil jsem se, že stále máme co říci. Mým původním plánem doopravdy nebylo kapelu oživit. Ale ono to přišlo samo. Napřed se objevily nabídky, abychom vystoupili na nějakých letních festivalech. To se dá, to není žádný závazek. Ale tahle festivalová vystoupení nás vzala za srdce a navíc Bára Basiková je ve velké formě. Přišel pocit, že ta dvacetiletá pauza vůbec nebyla. Proto následovalo rozhodnutí ještě chvilku pokračovat.

Jak dlouho?
Nebudu držet Stromboli za každou cenu. Jakmile přijde nějaký impuls, že to někoho z nás netěší, bude to znamenat konec. To už asi definitivní.

Co konkrétně budete hrát během tour a kdo se ho zúčastní?
Bude tam několik písniček právě z té nové desky FiatLux, ale jinak všechny ty známé z 80. let Veliké lalula, Košilela, Houpací židle na opuštěné terase, Kvůli ní a další. Se mnou a Bárou bude hrát Klaudius Kryšpín, tedy pokud mu zdraví dovolí, Jiří Veselý, Vendula Kašpárková a hostem bude Vilda Čok.

Stromboli: FiatLux
14. 9. 19:30 v Měšťanské besedě