Plzni chyběl festival stepu, a tak jej Kamila Borovská loni založila. "Inspirovaly mě podobné festivaly v Brně nebo v Hradci Králové," říká tanečnice, stepařka, organizátorka a lektorka, která už pátým rokem vede své Step by step studio.

„A samozřejmě, že jedním z důvodů, proč založit Plzeňský festival stepu, byl i narůstající počet stepařů v mém domovském studiu. Zjistila jsem totiž, že zájem o step se v Plzni rok od roku zvyšuje," poznamenává Kamila Borovská. Ji samotnou ke stepu přivedlo její angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde několik let působila v souboru opereta a muzikál a kde měla možnost si v několika inscenacích zastepovat. „Myslím, že by bylo škoda se s tak nádherným žánrem, který kouzelně spojuje tanec i rytmus v jedno, potkávat pouze v divadle. A tak vznikl nápad obohatit Plzeň, zviditelnit step jako tanec a rozšířit obzory Plzeňanů i jiným směrem, než jsou dnes převažující styly disco, street dance či aerobic," pokračuje Kamila Borovská ve vyjmenování důvodů, které ji vedly k založení nového plzeňského festivalu. Loňský první ročník jí dává za pravdu v tom, že Plzeňany step zaujal. Před venkovním pódiem U Branky bylo během loňského několikahodinového programu stále plno a diváci zaplnili i Velký sál Měšťanské besedy při slavnostním Galavečeru. Kamila Borovská teď napjatě očekává, zda i letos za ní a jejím týmem budou po skončení festivalu chodit lidé s nadšeným ohlasem.

A na co se letos mohou Plzeňané těšit? Stejně jako loni je Plzeňský festival stepu rozdělen do tří bloků. Venkovní stepování U Branky v sobotu 16. května začíná už v 10:30 hod. a vstup je zdarma. Předvedou se některá česká i zahraniční stepařská studia. „A v závěru všichni společně zastepujeme stepařský chorus Shim Sham," uvádí Kamila Borovská. Druhým blokem je sobotní workshop, který se v Měšťanské besedě koná od 12:30 do 14:00 hod a vstup je opět zdarma. „Na něj mohou přijít všichni, i ti, kteří si chtějí sami step vyzkoušet třeba jen jednou v životě. A stepařské boty jim půjčíme," zve Kamila Borovská. Workshop povede lektorka, choreografka a zakladatelka stepařského studia ve švýcarském Winterthuru Liba Borak.

Vyvrcholením festivalu bude Galavečer v Měšťanské besedě. Začíná v 19 hod. a představí se na něm řada stepařských studií, např. Avalanche z Hradce Králové, TS Andrea a Tap Academy Prague či studio No Feet z Brna nebo studio Tap & Dance Jirina Nowakowska z Varšavy. „Hvězdou večera určitě bude jedenáctinásobný mistr světa ve stepu Daniel Borak ze Švýcarska," poznamenává Kamila Borovská a dodává, že Galavečer vyvrcholí skladbami, jež budou stepovat všichni účinkující na na živou hudbu kapely Burlesque z Plzně a v choreografiiTomáše Slavíčka. Galavečer moderují herci Bronislav Kotiš a Roman Vojtek.

Soutěž

Chcete zdarma získat vstupenky na Galavečer Plzeňského festivalu stepu, který se koná v sobotu 16. května od 19 hod. v Měšťanské besedě?

Stačí správně odpovědět na otázku: Kdo patřil v 80. letech minulého století mezi známé české stepařské dvojice?

a) Jiří Suchý a Jitka Moravcová

b) Jiří Korn a Helena Vondráčková

c) Stanislav Hložek a Petr Kotvald

Odpovědi zasílejte v pondělí 11. května od 9:00 do 11:00 hod. na email:kultura.zapad@denik.cz. Správnou odpověď, která dorazí jako 16. a 26. v pořadí, odměníme dvěma vstupenkami na Galavečer Jako předmět zprávy uveďte Soutěž step a napište své jméno, telefon a adresu.