Fanouškové hudby sourozenců Hany a Petra Ulrychových jsou zvyklí buď na akustickou, do jisté míry folklorní podobu doprovodné skupiny Javory, nebo na rockové Javory beat. Letos v únoru se v Plzni mohou během jednoho večera setkat s oběma formacemi. Už čtvrtým rokem po sobě totiž jezdí na významnější koncerty v obou sestavách, které hrají po sobě a v závěru koncertu i dohromady. Podle Petra je společný zvuk přesně to, co ve své hudbě dlouho hledal.

„Pokud bych teď zakládal Javory, byly by takové, jako v závěrečné části těch koncertů, tedy klasické a beatové Javory společně, kde zní bicí a elektrické kytary společně s houslemi a cimbálem. To je zvuk, který jsem dlouho hledal – a našel až díky našemu jubileu v roce 2014," uvádí motor sourozenecké dvojice Petr.

Společně s Hanou jim letos bude 141 let. Spolu už vystupují 53 let. Skupinu Javory založili před 43 lety a Javor beat před osmi. Za celou dobu hraní vydali 20 autorských alb a dalších více než deset výběrů nebo remaků původních desek a získali srdce desetitisíců českých fanoušků.

S tvorbou nových písní od společné padesátky přibrzdili. „Lidé uslyší to podstatné z naší hudby, ať už ze 70. let, nebo tohoto milénia. Naše koncerty nejsou úplně best of, ale mapa, jak jsme se s Hankou a s Javory hudebně vyvíjeli – a vybíráme různé písně. Určitě budou z velké části jiné, než jsme v Plzni hráli naposledy," nastiňuje Petr.

Z Javorů se stala hudební legenda, Hana občas vydala sólové album a Petr oživil myšlenky na návrat k rocku. Když proto ale od vydavatele dostal nabídku vydat vlastní album, obklopil se bigbeatovými hudebníky a přizval samozřejmě sestru. Tak vznikly Javory beat. Obě skupiny pak koncertovaly odděleně, i když některé písně hrály obě formace. Až v roce 2014 se poprvé spojily. A vydrželo to.


Hana a Petr Ulrychovi: Javory & Javory beat
23. 2. 19:00 v Měšťanské besedě