Znouzectnost. Pojem nejen pro Plzeňany. Rocková skupina ze západočeské metropole vznikla právě před 30 lety. Přesné datum není známo, zdokumentováno je však první veřejné vystoupení, které se konalo 26. listopadu 1986 v plzeňském klubu Oko. Znouze, jak rádi říkají její příznivci, ať už jsou punkového či bigbítového ražení, se po třiceti letech, na den přesně, do klubu Oko vrací a tuto sobotu zde oslaví své narozeniny.

„Třicítka je hezké číslo, už moc takových zaokrouhlených příležitostí nebude. Nejsme Olympic, na klubové scéně už více méně přesluhujeme. Proč se tedy na chvíli nevrátit tam, kde to všechno začalo?" zvou členové skupiny na sobotní koncert. Vstupné bude symbolické – třicet korun.

„Možná připravíme i nějakou improvizovanou výstavu fotek," směje se Petr Škabrada alias Déma, který zve též na pivo a domácí pohoštění. Start je plánovaný na 20 hodin.

Pohled publicisty Radka Diestlera„Znouzectnost je pro historii plzeňského bigbítu důležité zjevení. Výrazně přispěla k tomu, že se proměnil obraz rockové Plzně v očích zainteresované veřejnosti. Když se řeklo Plzeň, lidem se vybavila i Znouzectnost. To je jedna věc. Další věc je, že skupinu znali lidé po celé republice, protože trpělivě objížděla různé štace. Nepamatuji se, že by se někam cpala. Za třetí: V době, kdy všichni chtěli být u nějaké firmy, najela Znouze na vydávání desek samopráskem a pěstovala princip Do It Yourself ještě před tím, než se z toho stala móda. A za čtvrté: Mnohé plzeňské kapely ovlivnila a řadě pomohla, což také není úplně samozřejmé."

Radek Diestler je dokumentátorem a kurátorem výstav v pražském Popmuseu

Ovšem zpět k historii. Znouzi dali dohromady členové rozpadlých kapel Zastávka Mileč a Kuličkové Ložisko: Déma, Caine (Jaroslav Matějovský) a Jožžin (Rudolf Procházka; v roce 1987 zemřel). Sestavu doplnil Golda (Oldřich Neumann) a skupina měla první koncert. Po něm členové Znouze pilně zkoušeli a v roce 1987 natočili své první demo 'Vítejte v blázinci, hraje vám Znouzectnost'. Od té doby již kapela vydala množství alb, poslední Beat simplicitas vyšlo předloni.

Dnes kapela vystupuje ve složení: Déma, Caine a Golda.

„Prostě nás to pořád baví," říká Déma, když se zamýšlí nad tím, že skupina je na naší hudební scéně 30 let. A my jí přejeme další úspěšná léta.

Zdroj: Youtube