O právě uplynulém víkendu se například v Klatovech konala Poezie na rynku – regionální přehlídka uměleckého přednesu a divadel poezie, v níž účastníci bojovali o postup na národní festival Wolkerův Prostějov. O týden dříve se v Horažďovicích utkaly divadelní soubory o účast na národní přehlídce Divadelní piknik ve Volyni.

Na Západočeské oblastní přehlídce činoherního a hudebního divadla v Horažďovicích uspěl soubor Karavana deseti slov z Plzně s představením Boris Vian: Pěna dní. Režisérka Blanka Josephová-Luňáková jej loni nacvičila na divadelním semináři s mladými lidmi ve věku 20 až 30 let. Představení Boris Vian: Pěna dní porota na národní kolo do Volyně nominovala. Doporučení k účasti získala inscenace Malé noční hry, kterou na text Antonína Přidala připravilo Divadelní studio D 3 Karlovy Vary.

Klatovská přehlídka Poezie na rynku vyslala do Prostějova v kategorii divadel poezie Divadlo Dagmar z Karlových Varů s inscenací Spala jsem se svým andělem a plzeňský Tyan s pohádkou O Dolfíčkovi a Vlastě. V kategorii uměleckého přednesu se laureáty letošního ročníku stali a právo účasti v národní přehlídce Wolkerův Prostějov získali v první kategorii (do 17 let) Barbora Doležalová z plaského gymnázia. Druhou kategorii (do 20 let) zcela ovládli studenti Gymnázia Františka Křižíka z Plzně Jarek Jurečka a Jan Stehlík a Johana Chumová.

Cyklus regionálních přehlídek pokračoval, např. včera Sušickým tajtrlíkem, 29. a 30. března se v plzeňském Divadle V Boudě koná Pimprlení, v němž se bude soutěžit o postup na národní přehlídku Loutkářská Chrudim, a v dubnu je v Dobřanech na programu Tartas – regionální přehlídka dětských recitačních a loutkářských kolektivů, vítěz vyhrává postup na národní kolo Dětské scény ve Svitavách.