Je jím před pěti roky rekonstruovaná zahrada Měšťanské besedy. Letos v létě se v ní uskuteční zhruba padesátka akcí. Ty včera na tiskové konferenci představil Ivan Jáchim, ředitel Měšťanské besedy.

Jak bude letos vypadat letní program?
Schéma je podobné jako v loňském roce. Je složeno ze čtyř nebo přesněji pěti základních částí, které na sebe navazují nebo se vzájemně prolínají. Tou stěžejní je cyklus Letní koktejl, který protíná celou letní sezonu od června do září a nabízí 11 špičkových koncertů a šest divadelních představení. První týden v září na něj naváže pět večerů Rozmarného babího léta. To jsou výhradně hudební akce a ve srovnání s Letním koktejlem spíše menšího formátu. Pak je v programu rovněž zářijová Kinokavárna, přes léto samozřejmě nedělní pohádky pro děti, kterých je celkem deset. A také dva taneční večery pro seniory. Mimo to pak zahrada hostí představení partnerských subjektů. Letos to opět budou Divadelní léto pod plzeňským nebem a Živá ulice.

Když je schéma podobné jako v loňském roce, znamená to, že se již nějak ustálilo?
To ne. Publikum i nabídka akcí se vyvíjí v čase a asi nikdy nenastane doba, kdy bychom každý rok skládali program podle stejného klíče. Po každé sezoně nebo části sezony si vždy sedneme, vyhodnocujeme ji a bavíme se o tom, co mělo úspěch, co se naopak nepovedlo a jak bychom program uměli posunout dál.

A kam jste se tedy posunuli od loňska?
Loni jsme si chtěli ověřit, zda je vůbec možné dělat v létě v Plzni pod širým nebem akce se vstupným. Zda a jaký o ně bude zájem. O Plzni je totiž všeobecně známo, že přes léto je zde kultura zadarmo a producenti se bojí dělat placené akce. My jsme ale loni zjistili, že je i spousta Plzeňanů, kteří mají rádi kulturu natolik, že jsou ochotni za kvalitní a nerušený zážitek zaplatit vstupné. Toto zjištění nám umožnilo program zatraktivnit, takže se třeba rozšířil hlavní cyklus Letní koktejl, meziročně myslím o osm akcí.

Zahrada Měšťanské besedy nebyla dlouhé roky vůbec využívaná. Ožila až pod vaším vedením tuším před čtyřmi roky. Co byl ten hlavní důvod?
Naším cílem je plně využít potenciál Besedy a co nejméně zkrátit tu tzv. „okurkovou sezonu". Uvnitř to není možné, protože ty krásné historické prostory nehyzdí žádná klimatizace a větráky, takže je tam v létě, pokud svítí slunce, docela vedro. Navíc zahrada prošla zhruba před pěti roky stejně jako předtím i budova rekonstrukcí a odhalila krásný nevyužívaný prostor, který přímo vybízí, aby se tu kulturní akce konaly. Hned od začátku jsme proto přemýšleli, jak tam přivést co nejzajímavější akce pro diváky, což se nám – myslím – docela daří.

Pokud léto neproprší…
Ale na to je Beseda připravena. V den představení jsme vždy ve spojení s meteorology, a pokud má v době produkce pršet, přesuneme akci do některého ze sálů uvnitř Besedy. Máme tu výhodu, že kvůli počasí koncerty ani divadla rušit nemusíme.

Chodíte na akce, které Beseda pořádá, a jaké z představení byste si vybral z letního programu?
Na akce chodím jednak z důvodu takzvaně kontrolního, protože všichni, kdo se na chodu Besedy podílíme, získáváme nejlepší zpětnou vazbu z toho, že akci vidíme v reálu, vidíme chování publika, práci našeho týmu, účinkující. Pak samozřejmě také jako běžný host, který se jde bavit. Z letních akcí bych si jen nerad nechal ujít šansonové večery – tedy koncert Lucie Šoralové a večer s Michalem Horáčkem a jeho hosty. Pokud bych si měl vybrat jedno z divadel, byl by to asi Den na zkoušku Lumíra Olšovského s Monikou Absolónovou a Radkem Valentou.

Už jen k technickým informacím. Kde lze sehnat vstupenky na představení, jak je při akcích zajištěno občerstvení a jak se na zahradu Besedy vstupuje?
Začnu od zadu, neboť v tom přístupu je změna oproti loňsku. Letos bude na všechny akce přístup na zahradu hlavním vchodem Měšťanské besedy z Kopeckého sadů. Občerstvení na akcích bude zajišťovat kavárna na zahradě. Vstupenky na venkovní akce, zejména na Letní koktejl, lze pořídit v předprodeji v Měšťanské besedy, dále v Infocentru na náměstí Republiky a také na internetovém portálu Plzeňská vstupenka. Těsně před akcí, pokud nebude vyprodáno, jsou k dostání i na místě. A pokud by si někdo v programu vybral více akcí nebo některé navštívil se známými, platí i na Letní koktejl a pohádky výhody členství v Klubu Měšťanské besedy. Členové za každé čtyři vstupenky získají pátou na vybrané představení zdarma. Podrobnosti k programu i členství v klubu jsou na našich stránkách www.mestanska-beseda.cz.

Letní koktejl zahájí Jan Potměšil

Letní program na zahradě Měšťanské besedy zahájí 10. června divadelním představením s Janem Potměšilem v hlavní roli Růže pro Algernon. Jde o jedno z nejhranějších představení českých divadel. Počet repríz už překonal sedm stovek a hlavní role Jana Potměšila je považována za jeho životní.

V Růži pro Algernon hraje 37letého mentálně zaostalého Charlieho Gordona, který je sice šťastný, ale touží být i chytrý. To mu splní medicínský experiment. Jeho IQ se ze 68 zvýší na 180. Až neskutečně opravdově Potměšil ve hře ztvárňuje proměnu hlupáka na génia, ale hlavně smutek, když zjišťuje, že za přátele považoval lidi, kteří se mu ve skutečnosti jen posmívali. Tuto bolest ještě překoná. Pak ale zjistí, že jeho genialita je jen dočasná. Musí se smířit s tím, že brzy bude pro své okolí zase jen bláznem. Bojí se, že pak už nikdy šťastný nebude.

Předlohou ke hře je kniha Daniela Keyese z roku 1958. „Dostal jsem se k ní už v šestnácti a velmi mě zaujala. Měl jsem hned sen ten příběh dostat na scénu," vzpomíná na první setkání s Charliem Gordonem režisér hry Jakub Špalek, principál Divadelního spolku Kašpar. To se mu podařilo, když po sametové revoluci založil divadelní spolek. „Problém byl ale v tom, že jsme měli jen knížku. Tak dlouho jsem se ale o tom zmiňoval, až mi to náš scénárista přepsal na hru. To byl pro mě svátek," dodává Špalek.

Lucia Šoralová zhudebnila Horáčkovy balady

Lucia Šoralová

Zpěvačka slovenského původu žijící v Praze Lucia Šoralová si největší popularitu zajistila vystupováním v muzikálech jako například Dracula, Vlasy nebo Johanka z Akru. Na začátku letních prázdnin se ale na zahradě Měšťanské besedy představí jako šansoniérka. S vlastní doprovodnou kapelou La Alma zazpívá především zhudebněné villonské balady Michala Horáčka, ale i své oblíbené písně vypůjčené od Hany Hegerové či Zuzany Navarové.

S kapelou La Alma vydala už tři alba. Poslední s názvem O lásce, cti a kuráži loni na podzim. Obsahuje právě villonské balady, ke kterým si sama napsala hudbu.

„Album vzniklo náhodou. Michal Horáček připravil texty pro svůj projekt Český kalendář a pak je dal k dispozici ke zhudebnění. Byl to pro mě impulz, abych se po odmlce opět vrátila ke skládání. Dal k dispozici asi 70 balad. Několik jsem jich zpracovala a deset pak vybrala pro své album. Je to skvělé pracovat s krásnými básněmi nejlepšího českého textaře," říká zpěvačka a skladatelka.

Chválu opětuje i Michal Horáček. „V Lucii vidím budoucnost šansonu. Zrodila se v ní interpretka, ale hlavně skladatelka. Tyhle její schopnosti mne mimořádně překvapily. Kritika album vychválila jako žádnou jinou desku, na které jsem se dosud podílel," uvedl Horáček.

Letní program na zahradě

LETNÍ KOKTEJL
10. 6. 20:00 – Růže pro Algernon (Divadelní spolek Kašpar)
12. 6. 19:30 – AG Flek (folkový koncert)
18. 6. 20:00 – Monology vagíny (Intimní divadlo Bláhové Dáši)
24. 6. 19:30 – Žalman & spol. (folkový koncert)
25. 6. 19:30 – Den na zkoušku (Divadelní společnost Háta)
1. 7. 19:30 – Jazz & Swing Night pro dětský úsměv III.
2. 7. 19:30 – Lucia Šoralová & La Alma (zhudebněné villonské balady M. Horáčka)
9. 7. 19:30 – Komici s. r. o. (stand-up show)
15. 7. 19:30 – X-Cover (největší rockové hity)
17. 7. 19:30 – Béďa „Šedifka" Röhrich: Letní písničkové pohlazení
30. 7. 20:00 – Caveman (one man show Roba Beckera)
1. 8. 19:00 – Čechomor Acoustic Kooperativa Tour 2013
13. 8. 19:00 – Michal Horáček: Mezi námi (recitál)
14. 8. 19:00 – Vlaďka Bauerová & hosté (jazzový koncert)
26. 8. 19:00 – Jaroslav Uhlíř s kapelou: Výběr největších hitů
27. 8. 19:00 – Lordi (salonní komedie)
9. 9. 19:00 – Wabi Daněk (folkový koncert)

ROZMARNÉ BABÍ LÉTO
2. 9. 19:00 – Poitín (irské taneční písně)
3. 9. 19:00 – SAD & Koudel: El Concerrto Gagardeno (hudební divadlo)
5. 9. 19:00 – St. Johnny & The Sinners (blues)
6. 9. 19:00 – Antidivadlo Naruby Hudební sekce nap(i)lno
10. 6. 19:00 Nisos (hudba s mezinárodní chutí)
12. 9. 19:00 – Colectiv & Zero Gravity (reggae koncert)

LETNÍ POHÁDKY
od 23. 6. do 25. 8. každou neděli ve 14:30

KINOKAVÁRNA
7. až 15. 9. od 20:00

TANEČNÍ VEČERY S OSSMMP
14. 7. a 11. 8. od 17:00 – Duo Evergreen Klasik

DIVADELNÍ LÉTO POD PLZEŇSKÝM NEBEM
22. až 25. 7. od 20:30 – V nouzi poznáš přítele – historická satira

ŽIVÁ ULICE
přelom července a srpna – hudební akce multižánrového festivalu