Dvacáté narozeniny této ojedinělé sbírky připomíná výstava v Galerii města Plzně (GmP) na náměstí Republiky v Plzni. Aktuálně plzeňská artotéka čítá více než sto padesát děl a jsou v ní zastoupeni například výtvarníci Josef Hodek, Jiří Patera, Jiří Kovařík, Miroslav Tázler, Karel Votlučka, Zdeněk Živný, nejmladší výtvarnou generaci představuje např. Jan Vlček nebo Štěpánka Bláhovcová.

Jedním z nejhodnotnějších děl celé kolekce je obraz světového designéra a plzeňského rodáka Ladislava Sutnara nazvaný Venuše/Plzeň. Fond uměleckých děl je utvářen na základě návrhů odborné komise složené z kurátorů, historiků a teoretiků výtvarného umění.

Všechna díla artotéky je možné si prohlédnout na www.artotekaplzen.cz, kde jsou zveřejněny i životopisy osmi desítek zastoupených autorů. GmP nabízí až do 10. ledna reprezentativní výběr z artotéky. Výstava byla zahájena začátkem prosince a představila ji Květuše Sokolová (vpravo), vedoucí odboru kultury, a Lenka Vaidišová kurátorka výstavy.

Kromě výstavy nazvané 20 let Artotéky města Plzně jsou v podzemí GmP k vidění porcelánové objekty francouzských umělců a technologů.