Nápad uspořádat festival se zrodil v roce 2009, kdy téma blízkovýchodních krás představila Plzni Tereza Svášková, hlavní iniciátorka a organizátorka Arabfestu. Ta Deníku nastínila, jaký bude festival letos.

Jak vznikla myšlenka názvu letošního ročníku Festivalu arabské kultury?
Jelikož letošním tématem má být prolínání kultur, konkrétně kultury evropské a arabské, potřebovali jsme nějaké pěkné arabské slovíčko a nakonec vybrali slovo šafrán. Jedná se o jakousi slovní hříčku. Chtěli jsme, aby název byl o stopách arabské kultury u nás a zároveň naopak. Proto je písmenko v dané do závorky.

Jak se prvky dvou rozdílných kultur projeví na průběhu festivalu?
Bude více diskuzí než v předchozích ročnících. A navíc letos se do organizace samotné zapojilo více Arabů – není to tedy už jen „Češi o Arabech“, je to i „Arabové o Arabech“. Více prostoru bude věnováno kreativnějším aktivitám, bude tedy více workshopů – například arabská kuchyně. Také, Arabové, kteří přijdou na festival, budou moci poznat i naši českou kulturu.

Do programu jsou zapojeni kromě studentů i vyučující Katedry blízkovýchodních studií. Co ti mají na starost?
Vyučující vedou jednotlivé přednášky nebo moderují různé konference. Festival ale není jen „od katedry pro katedru“, protože na přednáškách vystoupí i zástupci jiných univerzit a jiných zemí.

Na co návštěvníky Festival arabské kultury naláká?
Obzvlášť bych upozornila na dvoujazyčné divadelní představení, které proběhne v divadle Dialog a porozumí mu Čech i Arab. Širší okruh diváků by mohlo zase oslovit promítání filmu v Měšťanské besedě. Zajímavá bude také určitě beseda na téma Kam po arabském jaru?, která se týká aktuálního dění na Blízkém Východě. Ožehavý by mohl být Náboženský dialog, tato debata bude asi hodně sledovaná.

Program Arabfestu najdete ZDE.

Michaela Vaňková