Kdo má rád výtvarné umění, přijde si na své poslední zářijový víkend (24. a 25. září) v Plzni a blízkém okolí. Poprvé se návštěvníkům na dvě odpoledne otevřou dveře ateliérů výtvarných umělců, některých galerií i výtvarných škol – tedy míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje. Akci s názvem Víkend otevřených ateliérů – Plzeň tvořivá pořádá společnost Grafia.

Umělci nebo provozovatelé výtvarných škol či výstavních síní, kteří se chtějí k akci ještě připojit a prezentovat se tak veřejnosti, mají ještě šanci se přihlásit. Uzávěrka přihlášek je 6. září. Registrační formulář zájemci najdou na webu www.grafia.cz. Další informace poskytne Milada Kolářová z Grafie. Zájemci ji mohou oslovit prostřednictvím mailu kolarova@grafia.cz nebo telefonu 774 48 48 67.

Organizátoři na základě přihlášek připraví mapu, na níž budou zaneseny veřejnosti otevřené výtvarné ateliéry, školy i výstavní síně. Zájemci si podle ní budou moci naplánovat trasu a kochat se různými druhy umění a na některých zastávkách dokonce sami tvořit. Celá akce je návštěvníkům přístupná zdarma.

Organizátoři zdůrazňují neformální pojetí akce a prvky improvizace na jednotlivých stanovištích. „Někdy znáte jen dílo a nevíte, že jeho tvůrce bydlí za rohem a potkáváte se v sámošce," říká jednatelka společnosti Grafia Jana Brabcová, autorka myšlenky. „Zažila jsem podobné akce v zahraničí, vždycky tam panovala skvělá nálada a o překvapení nebyla nouze. U nás jsme k tomu přidali vlastní tvoření návštěvníků – ať už půjde o 'sochání' z porobetonu, malování či další výtvarné aktivity pro inspiraci či 'jen' pro zrelaxování ducha," dodává Jana Brabcová.

Za malířem a architektem Šmolíkem po schodech nahoru

V tuto chvíli je už přihlášeno přes třicet výtvarníků, mezi nimi i členové Unie výtvarných umělců Plzeň. Známý plzeňský architekt a malíř Václav Šmolík na otázku, proč se akce účastní, odpovídá: „Akce mne zajímá jako malíře i architekta. Mám ateliér na pěší zóně, budu rád, když lidé nebudou chodit jen okolo, ale vystoupají třiaosmdesát schodů vzhůru. Rád jim ukážu, jaké domy jsem v Plzni postavil (bude jich několik desítek, sám je budu muset spočítat), ale také obrazy, zejména figurální, a pak také katedrálu, kterou už nestihnu postavit," usmívá se. Z ateliéru prý návštěvníci uvidí i unikátní pohled přes střechy na věž kostela. „Akci otevřené ateliéry považuji za velmi smysluplnou, nechť se veřejnost dozví, kolik výtvarníků tu žije, a neví se o nich."

Další ateliér otevře Naděžda Potůčková, jejíž doménou je tvorba plastik, keramika, porcelán, malba a šperk. Její motivace otevřít dveře návštěvníkům, je jasná. „Chci být vidět i ve svém okolí, kde bydlím. Před lety jsem se odsunula do Zruče-Sence, kde i tvořím. Ráda se seznámím se sousedy, které neznám, i s návštěvníky z daleka. Jsem v Unii výtvarných umělců, učím na univerzitě i na UMPRUM a teď jsem se rozhodla věnovat trochu sama sobě. Mám hodně věcí, které jsem zatím nerealizovala – a jeden z dluhů je i moje prezentace. Ateliér v rodinném domku je malý, proto připravím prezentaci spíš na zahradě," říká výtvarnice. „Návštěvníci uvidí keramickou plastiku, užitou keramiku, šperky a malby. Doufám, že se přijdou podívat i někteří mí žáci," dodává.

Společnost Grafia akci Otevřené ateliéry – Plzeň tvořivá připravuje ve spolupráci s partnery – Galerií města Plzně, DEPO2015 a Moving Station. Každý z partnerů připravil na poslední zářijový víkend vlastní program. A v DEPO2015 budou navíc vystavovat ti umělci, kteří mají ateliér daleko nebo jej nemají vůbec.