Dvanáct mužů, kteří do Plzně dorazili z Normandie, přijede na Slavnosti svobody i letos. Oslavy 71. výročí osvobození Plzně se uskuteční od 5. do 8. května. Připravena bude řada pietních aktů, kulturní programy na náměstí Republiky, ele-ctroswingová noc v Pekle, American DEPO Street Food Market, programy klubů vojenské historie , ukázka historické bitvy či ukázka současných aktivit Armády ČR.

Veteráni nasednou do džípů a projedou Plzní

Plánovaná setkání s veterány
Sobota 7. května
10:00 hod. Měšťanská beseda: Beseda s veterány a jejich autogramiáda
RIDE OF FREEDOME
15:30 hod. odjezd z náměstí Republiky
15:45 – 16:20 hod. Bolevecká náves
17:00 – 17:30 hod. Armádní střelecký stadion Lobzy (pietní setkání u pamětní desky obětem heydrichiád)
18:00 hod. náměstí Republiky – Plzeň vítá lidovou tradicí (veteráni dorazí na náměstí v době, kdy bude na pódiu vystupovat soubor písní a tanců Jiskra) 

Ač Slavnosti svobody nabízí v Plzni program složený z mnoha desítek bodů a rozložený do několika dnů, bývají pro většinu Plzeňanů tím nejočekávanějším momentem setkání s těmi, kdo Plzeň před jednasedmdesáti lety osvobodili. Válečné veterány za Plzeňany v dobových džípech dopraví členové Military Car Clubu Plzeň. Jeho předsedou je už deset let Rudolf Bayer.

Letos se nebude konat tradiční velký konvoj historických vojenských vozidel, během něhož se veteráni zdravili s Plzeňany i návštěvníky západočeské metropole. Členové Military Car Clubu Plzeň však zajistí, že Plzeňané se s válečnými veterány tváří v tvář budou moci potkat…
Na letošních Slavnostech svobody budeme v sobotu 7. května zajišťovat Ride of Freedom, tedy Jízdu svobody. Dvacítka historických vojenských vozidel poveze veterány po určené trase se zastávkami tak, aby se mohli s Plzeňany pozdravit a setkat. Zastávky budeme mít na Bolevecké návsi, na střelnici v Lobzích a večer na náměstí Republiky.

Kdo s vámi pojede?
Letos do Plzně na Slavnosti svobody dorazí dvanáct veteránů – pět z Belgie a sedm z USA. Pojedou s námi i potomci generála Pattona George Patton Waters a Helene Patton. Dva z veteránů budou v Plzni poprvé. Jiní, jako například Earl Ingram, Robert Gilbert či George Thompson, přijíždějí pravidelně. Military Car Club Plzeń vlastně s tradicí 'spanilé jízdy' veteránů přišel před šestadvaceti lety. Takže naši kluci s mnoha veterány navázali za ta léta přátelský vztah, dopisují si spolu během roku a po Plzni je pak každý rok vozí stejní řidiči.

Rudolf BayerMůžete představit historii Military Car Clubu Plzeň?
V podstatě se dá říci, že klub vznikl příjezdem džípů v květnu 1990, kdy Plzeň po pádu komunismu poprvé spontánně slavila osvobození spojeneckými vojsky. Klub však byl oficiálně ustanoven až na podzim tohoto roku na základě oné spontánní jízdy po Plzni. Jeho zakládající členové se mezi sebou většinou znali, potkávali se spolu už za komunismu na různých akcích. Iniciátorem založení klubu a jeho prvním předsedou byl Milan Dlouhý (pozn. redakce: dlouholetý starosta města Horní Bříza). Milan Dlouhý byl ve funkci patnáct let – do roku 2005. Ještě se podílel na organizování jízdy k jubilejnímu 60. výročí konce II. světové války. Zemřel po těžké nemoci v roce 2007. Tradice jízd vojenských historických vozidel a válečných veteránů, která v Plzni je, je především zásluha Milana Dlouhého.

A jaká je současnost klubu?
V současné době máme devadesát dva kmenových členů, na něž jsou 'nabaleny' desítky přátel a známých. Měli jsme nedávno testaci historických vozidel, kterou každý rok musí projít, aby mohla mít technickou způsobilost. Členové našeho klubu dohromady testovali sto čtyřicet vozidel. Kromě Ride of Freedom týden před Slavnostmi svobody, tedy od 29. dubna do 1. května, pořádáme 26. ročník Convoy of Remembrance 1945 – 2016, což je pie-tní jízda po trase Hostouň, Rosendorf (zaniklá obec Růžov), Bělá nad Radbuzou, na níž se vypraví na šest desítek historických vozů.

Slavnosti svobody: Hlavní body programu
čtvrtek 5. května od 14 hodin U Branky
Jom ha-šoa – Den vzpomínání na oběti holocaustu: nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu z Plzně

od 6. do 8. května
Programy vojenských klubů: v Proluce a na Bolevecké návsi (Plzeň 1945 – prezentace dobového vojenského tábora 16. obrněné divize americké armády, historická vojenská technika), u Pekla (Camp Raiders – ukázka tábora současné US ARMY, expozice americké pěchoty, tréninková dráha), za OC Plzeň Plaza (Program klubů vojenské historie – technika, výstroj, výzbroj, Čs. samostatná obrněná brigáda, projekt Demarkační linie, tábor Rudé armády…)

pátek 6. května od 16 hodin divadelní terasy
Hlavní vzpomínkový akt u pomníku G. S. Pattona

pátek 6. května od 18:30 hod. náměstí Republiky
Orchestr BOOM!BAND Jiřího Dvořáka (sólisté Markéta Zehrerová, Eva Kleinová, hosté Martin Chodúr a Tonya Graves)

sobota 7. května od 10 hodin od Patton Memorial Pilsner
Soutěž Z Normandie do Plzně pro rodiny s dětmi, která prověří fyzické i vědomostní dovednosti. Povede přes různá stanoviště až do DEPO2015

sobota 7. května náměstí Republiky: 12:30 Junior Orchestr – dechový orchestr při ZUŠ B. Smetany Plzeň, 14:30 Body Band Plzeň – swing všeho druhu, 16:00 Pilsner Jazz Band, 17:30 Plzeň vítá lidovou tradicí – Soubor písní a tanců Jiskra a příjezd veteránů, 18:30 vyhlášení stipendia SOH, 19:00 udělení medailí KVV Plzeň, 19:45 Taxmeni, 21:10 Marta Kubišová a hud. skupina Petra Maláska

Sobota 7. května od 21:00 hodin KD Peklo: Electroswing Plzeň No. 5 – májová noc

Sobota a neděle 7. a 8. května od 10 hod. DEPO2015:
American DEPO Street Food Market – pouliční občerstvení z bister, stánků a foodtrucků