Tento týden jsme oslavili čtvrt století, které uplynulo od sametové revoluce, a ještě o rok starší je kapela Pestalozzi. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let plnila hudební kluby nejen ve své domovské Plzni a v pátek 21. listopadu představí svým dlouholetým i novým fanouš-kům Nekonečnou jízdu. Tak se totiž jmenuje její nejnovější album, které přichází na svět po sedmileté pauze. Křest se odehraje v Plzni v klubu House of Blues.

´Učitelská´ kapela

„Pestalozzi jsou plzeňská kapela, protože tady vznikla a většina hudebníků v tomhle městě žije," říká lídr kapely – zpěvák Petr Gardner, který pochází z Karlových Varů a už dvacet let žije v nedalekém Lokti. Kapelu však zakládal jako student plzeňské pedagogické fakulty spolu s kytaristou Lubošem Grossmannem, který žije v Plzni. Oba muzikanti v Pestallozi dodnes působí. „Většina z nás tehdy studovala právě pedagogickou fakultu. A s naším studiem je spojen i název kapely. Pestalozzi nejsou italské těstoviny, ale jméno švýcarského učitele Johana Heinricha Pestalozziho, který mimo jiné tvrdil, že se děti mají řezat od malička," poznamenává Petr Gardner a dodává, že Pestalozzi jsou jeho srdeční záležitostí: „I když se občas pustím do sólových projektů, stejně mi to nakonec ´sklouzne´ k Pestalozzi v tom dobrém slova smyslu. S kapelou ztrácím pojem času, takže si připadám stále jako postpubertální dítě, jen snad už přeci jenom s trochou nadhledu."

Nekonečná jízda je pátým řadovým albem kapely. Předchozí CD Český idiot vyšlo před sedmi lety. „Pauzy mezi vydáními alb kapely jsou zcela přirozené, přeci nehoří," míní Petr Gardner a dodává: „Nekonečnou jízdu jsme natáčeli tři roky ve studiu Element Jana Horáčka, který je dvorním kytaristou a aranžérem Mekkyho Žbirky. A tři roky nahrávání je mimochodem o sedm let kratší doba, než kterou Guns N´ Rosses věnovali svému albu Chinese Demokracy. Myslím, že se nám na Nekonečnou jízdu povedlo přenést momentální pocity od chytlavého folkově křehkého dojáku až po odpichové vypalovačky včetně současného soundu. Album nás nakoplo hodně dopředu."

Na věku nezáleží

Vedle dvou zakládajících členů v kapele působí Jiří Kučera – bicí, Martin Jančík – basa, Tonda Mareček – kytara, Pavel Polák – klávesy, Horst Pilz – saxofon a Zdeněk Žoček – trumpeta.

„V Pestalozzi se mi potvrdilo to, že když muzikanti najdou společnou řeč, jakýkoli věkový rozdíl není vůbec překážkou – spíše naopak, vždyť obě strany se mohou navzájem něčemu přiučit. I díky tomu jsme se rozhodli při natáčeni nové desky obklopit mladým producentským týmem, který se ve spojeni s mladou muzikantskou krvi postaral o to, že nová deska zní jako Pestalozzi v 21.stoleti a ne jako revival sama sebe z 90.let století minulého," míní kytarista Tonda Mareček, který do Pestalozzi přišel v roce 2006. Tehdy nahradil Václava Křivance, jenž se rozhodl plně věnovat své domovské kapele. „Tenkrát se rozpadala Alice, v níž jsem působil, takže se dá říct, že jsem naskočil z jedné legendární kapely do druhé," podotýká Tonda Mareček.

Křtít bude český dr. House

Na páteční křest alba Nekonečná jízda přijde do House of Blues, který kapela považuje za svůj domovský klub, řada zajímavých hostů. Kmotrem desky bude dlouholetý fanoušek Pestalozzi, herec Martin Stránský. „Mimochodem, kdo jiný by měl v „hauzu" křtít, než-li ten, kdo dabuje Dr. House v oblíbeném seriálu?" poznamenává Petr Gardner a dodává, že s kapelou si zahraje třeba Venca Křivanec z Burmy Jones nebo Romana Kohoutová, která toho s Pestalozzi taky dost zažila, s kapelou totiž v první polovině devadesátých let vystupovala. „Zkrátka to bude takový koncertní Pestalozzi mejdan včetně ohňostroje," dodává Petr Gardner a připomíná, že kromě největších hitů kapely, jakými jsou např. Já si tě stejně najdu, Magdalénka, Nebudu už na tebe nikdy zlej a několika dalších kmenových songů, zazní samozřejmě nové skladby z křtěného alba a také pár songů z předposledního alba Český idiot.

A o týden později hrají Pestalozzi v Karlových Varech s kapelou Waltari. „Jasně, že se na oba koncerty moc těšíme, ale hlavně se těšíme na to, jak to rozjedeme v příštím roce. Určitě to bude Nekonečná jízda a svezeme všechny, kdo chtějí naskočit!" zve Petr Gardner.