Pod vedením režisérky Martiny Schlegelové (divadelní a rozhlasová režisérka, umělecká šéfka souboru Letí a budoucí šéfka činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, překladatelka anglicky psané dramatiky) ji uvede činoherní soubor Divadla J. K. Tyla.

„Pokoušíme se pietně chovat k spisovatelce a jejímu dílu, ale zároveň udělat divadlo, které baví i dnes,“ řekla o plzeňském nastudování režisérka a dodala vysvětlení: „Je to dobová inscenace a době jejího vzniku, tedy konci 40. let minulého století, bude odpovídat scénografie i kostýmy. Zároveň jsme s dramaturgy inscenace Marií Caltovou a Vladimírem Čepkem hru upravili, aby její rytmus odpovídal modernímu způsobu vyprávění,“ říká režisérka a dodává, že věří, že plzeňské nastudování pobaví i ty, kteří už vědíí, kdo je vrah.

Ilustrační foto
Za krádež historických tisků nebude nikdo potrestán. Čin je promlčený

Herce Marka Mikuláška, jemuž režisérka svěřila roli seržanta Trottera, dokonce účinkování ve slavné detektivce přivedlo ke členství ve Společnosti Agathy Christie. „A byl jsem se podívat v Londýně na reprízu Pasti na myši, která byla 25 884. v pořadí,“ pochlubil se. „Agátě stačí staré dobré cyankáli do kafe. Nepotřebuje spousty drasticky rozsekaných mrtvol, aby zaujala diváka či čtenáře,“ zamýšlí se Marek Mikulášek nad otázkou, zda dokáže téměř sedmdesát let staré dílo zaujmout diváky, na něž se ze všech stran valí detektivní a kriminální seriály.

Režisérka připomíná, že Past na myši určitě okouzlí dnešního diváka i díky tomu, že naplňuje žánr – detektivku jako hádanku pro dospělé, v níž nechybí psychologické hry.

Generální zkoušky Pasti na myši se konají dnes a zítra od 10 hod. Zítřejší zkouška ve Velkém divadle je veřejná. Vstupenku za 100 Kč je možné zakoupit v pokladně.