O tom se ostatně budou moci přesvědčit návštěvníci Plzeňského Pekla v úterý 8. prosince. Vánoční koncert 2015 Orchestru Václava Hybše, na němž vystoupí mimo jiné i zpěvačka Jitka Zelenková je součástí akce s názvem Rozloučení s rokem 2015. Otevři si 2016!, jímž se Plzeň loučí s titulem Evropského hlavního města kultury 2015. Ředitel Plzně 2015 Jiří Suchánek o šestidenním seriálu akcí, jenž západočeskou metropoli v týdnu od 7. prosince čeká, řekl: „Nechceme budit dojem opulentní události, protože i když něco velkého končí, něco jiného začíná." Kromě Václava Hybše přivítá Plzeň řadu hostů, kteří zde mají kořeny nebo je s městem pojí něco jiného. Rozlučku tedy zahájí pocta Franku Sinatrovi s rodákem Sváťou Čechem, který dorazí z Rakouska, dva dny poté vystoupí další původem Plzeňan Ben Cristovao, s Plzeňskou filharmonií se na jednom pódiu sejde basbarytonista Adam Plachetka, který studoval na Západočeské univerzitě, a chybět nebude ani program v jedinečných Loosových interiérech.

Beseda oslaví sté výročí narození Franka Sinatry

Na mnoha místech světa si v prosinci připomenou sto let, která uplynula od narození Franka Sinatry, a chybět mezi nimi nebude ani Plzeň. Vzpomínkový koncert se koná v pondělí 7. prosince v Měšťanské besedě a je součástí týdenního Rozloučení s rokem 2015. Otevři si 2016!, které pořádá společnost Plzeň 2015.

Světoznámé skladby ze zlatého fondu swingové éry, které měl ve svém repertoáru Frank Sinatra. zazní v Měšťanské besedě v podání Czech Summit Orchestra v osobitém aranžmá jeho lídra Sváti Čecha. Orchestr tvořený výbornými západočeskými muzikanty a doplněný o špičkové hudebníky z dalších koutů republiky jako svého hosta představí americkou sólistku Carole Alston, hlavní představitelku muzikálových rolí v Kiss me, Jesus Star Superstar nebo West Side Story, jež skvěle interpretuje evergreeny od Billie Holiday či skladby z repertoáru The Voice Franka Sinatry.

„Jen o hrstce umělců můžeme zodpovědně prohlásit, že se stali mezníky v historii. V oblasti hudby 20. století to platí zcela určitě o Franku Sinatrovi," poznamenává plzeňský hudební publicista Zdeněk Raboch a dodává, že Sinatra se stal první hvězdou, kolem níž se vytvořilo magické pole zbožňování hraničícího až s hysterií. „Výjimečnost jeho pěveckého projevu spočívala ve spojení hlasových a technických kvalit a dokonalé schopnosti vcítit se do textu," vyzdvihuje Zdeněk Raboch Sinatrovy umělecké přednosti a připomíná, že Sinatrova cesta za slávou nebyla přímočará. Po období rostoucí popularity v bandu Tommyho Dorseyhose se na začátku padesátých let minulého století ocitl v situaci, kdy neměl nahrávací smlouvy, manažera, selhával mu hlas a opustila ho žena. Sám to později charakterizoval slovy: „Tehdy jsem do značné míry ztratil víru v lidi, protože spousta známých jako by najednou zmizela. Byl jsem vyřízenej."

Zachránce se objevil v roce 1953 v podobě viceprezidenta gramofonové firmy Capitol, který navzdory mnoha varováním podepsal se Sinatrou smlouvu na sedm let. A zpěvákův oskarový výkon ve filmu Odtud až na věčnost potvrdil jeho jasnozřivost. Výsledkem spolupráce firmy Capitol a Sinatry byla výtečná alba In the Wee Small Hours z roku 1955 či Songs For Swinging Lowers o rok později," připomíná Zdeněk Raboch milníky v historii populární hudby a uvádí, že na vrcholu slávy se Sinatra udržel i na přelomu padesátých a šedesátých let – zpíval lépe než kdy jindy a ani odliv mladého obecenstva k rock´n´rollu neotřásl jeho postavením.

„Od sedmdesátých let sice ohlašoval, že končí svou pěveckou kariéru, ale znovu se k ní vracel. A bylo to dobře, neboť to, o čem zpíval, ukazovalo stále vyzrálejší pohled na život. Pozici špičkového interpreta, který dovede technicky výtečně a s maximálním zaujetím zazpívat jazzové i populární skladby, si udržel až do konce kariéry," míní Zdeněk Raboch, který daleko více o Franku Sinatrovi prozradí ve středu 9. prosince v Amigos Clubu na Americké třídě při večeru plzeňského Jazz Clubu.