I když totiž základ hry napsal už v roce 1896 Oscar Wilde, hra byla z jeho poztrácených a částečně nalezených rukopisů dokončena až v roce 2005 na Slovensku. Světovou premiéru tak zažila před sedmi roky v Praze. A právě v původním obsazení prvního nastudování bude v březnu poprvé k vidění i v Plzni.

„Jedná se o téměř dokončenou ale několikrát ztracenou salonní komedii, která se neuvěřitelným množstvím náhod dostala z Paříže přes Londýn či Brazílii až na Slovensko do rukou Ivana Remiaše. Ten ji přeložil, mírně zaktualizoval a dokončil," říká stručně k historii hry režisér a představitel jednoho ze tří lordů Peter Serge Butko.

Dva zbylé lordy ztvárňuje Filip Rajmont a Martin Hofmann. I když se jedná o české herce a komedii hrají v Čechách, inscenaci nastudovali ve slovenštině. V době premiéry totiž ještě neexistoval český překlad, a když byl, herci ho odmítli, protože slovenština umožnila vtipnější vyznění.

Příběh popisuje tři pány, kteří si v Londýně užívají a svádí cizí dámy. Za každý večer si udělují body a vzájemně soupeří, kdo z nich má u žen větší úspěchy. Zápletka nastane, když se ve svádění chytnou do vlastní pasti. Opravdovost příběhu podtrhuje právě spoluautorství Oscara Wilda, který byl na v Londýně konci 19. století odsouzen kvůli nemravným textům za sodomii. Ve vězení se obrátil na víru a poté se odstěhoval do Paříže, kde psal už jen poezii a „nechtěně" i Lordy.

Přijel za ním totiž přítel Robie Ross, který jej přesvědčoval, aby napsal ještě komedii o sodomii anglické vrchnosti, která mohla za jeho uvěznění. Wilde odmítl s tím, ať dílo napíše sám Ross. V dopisech mu ale postupně posílal náměty k ději i charaktery postav, až společně dílo téměř napsali. Před dokončením ale Wilde zemřel a Ross text odložil. Objevilo se až po jeho smrti. Budoucí majitelé ale často netušili, o co se jedná. Dědickými řízeními se tak hra dostala až do Buenos Aires, odkud ji zpět do Evropy přivezl Pascal Renia. Ten ji půjčil ochotnickému spolku ve Francii. Než ji ale spolek uvedl, Renia v roce 1995 zemřel a v dědictví ji odkázal synovci Ivanu Remiášovi. „Je to úžasné dílo a myslím, že jsme jej ještě trochu přibrousili. Rozhodně není pro mládež do 18 let a puritánsky založené ženy po padesátce. Naopak se hodí pro muže, kteří chodí do divadla jen kvůli svým partnerkám a víc než divadelní sedačky jim voní kouř doutníků a alkohol v gentlemanských klubech," zve na představení Serge Butko.

Hra měla na konci loňského roku stou reprízu.

Nejčastěji se hraje v Café teatr Černá labuť, ale v letošním roce převládnou zájezdová představení.

V jiném obsazení se hraje i na Slovensku a je dokončen portugalský překlad.

Lordi

hrají: Filip Rajmont, Martin Hofmann, Serge Butko
4. 3. 19:00 v Měšťanské besedě

I v novém roce patří víkendová odpoledne v Besedě dětem

Dnes můžete přijít na film Madagaskar 3 a už zítra 6. ledna je v Měšťanské besedě připraveno první letošní představení pro děti. Od 14:30 a 16 hodin vystoupí divadélko eMILLIon s Cirkusem plným loutek. K vidění budou v loutkovém provedení klauni, kouzla, fakír, drezúra, tanečnice i divocí psi. Divadelní představení je vhodné pro děti od tří let.

Příští sobotu se děti budou moci opět setkat s klauny Bambulí a Famfulí v rámci Hravé soboty.

Nejbližší program pro děti

5. 1. 14:30 Madagaskar 3
6. 1. 14:30 a 16:00 – Cirkus plný loutek (Divadlo eMILLIon)
12. 1. 14:30 Hravá sobota s Bambulí a Famfulí (show)
13. 1. 14:30 a 16:00 – Skřítek pořádníček (Divadlo Meluzína)