Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka zde narazí za zvuků slavnostních fanfár dubový sud s pivem uvařeným speciálně pro Pilsner Fest. Asistovat mu budou finalisté soutěže Master Bartender, tedy nejlepší výčepní plzeňského piva z celé České republiky.

Následně se slavnostní průvod všech zúčastněných včetně tradičního koňského povozu přesune k hlavnímu pódiu v areálu pivovaru, kde Václav Berka narazí druhý z padesátilitrových sudů s nefiltrovaným ležákem.

Hudební program začne krátce po 13. hodině koncerty na obou pódiích. Hlavním tahákem budou David Koller, Anna K., TATA BOJS a J.A.R. „Mám radost, že jsme získali takové hvězdy. Jsem ale zároveň velmi hrdý na to, že jsme v letošním programu dali prostor také mladým kapelám, aniž bychom rezignovali na kvalitu nebo atraktivnost," prozrazuje hudební dramaturg celé akce Pavel Anděl.

Na Pilsner Festu si zahraje také vítěz soutěže pro začínající kapely Prazdroj talentů 2014, kterým se díky hlasování fanoušků stala rakovnická kapela Falešná ozvěna. Vítězové získali kromě tohoto angažmá také pivo na rok zdarma.

Podívejte se, jak vyrábíme sudy

Výroba dřevěných pivních sudů

Mimo Pilsner Festu si výrobu pivovarských dubových sudů běžný návštěvník pivovaru může prohlédnout pouze výjimečně. Bednářská parta Plzeňského Prazdroje ale pracuje po celý rok, protože v pivovaru stále ještě dozrává malá část výroby v tradičních sudech. Sládci tak mohou porovnávat chuť plzeňského ležáku z tanku a ze sudu. Letos vyrobili bednáři speciální „Sud Pětatřicátníků", který je věnován v souvislosti s výročím 100 let od začátku první světové války památce statečného 35. pěšího pluku. Ten byl složený z mladých mužů města Plzně včetně odvedenců z řad pracovníků tehdejšího Měšťanského pivovaru.

Jindřiška Eliášková: Řemesla jsou naším poutem s minulostí

Návštěvníci Pilsner Festu budou mít unikátní možnost seznámit se zblízka s tradičními řemesly úzce spojenými s pivovarnictvím. „Řemesla a ti, kteří je vykonávají, jsou živým poutem s minulostí," říká Jindřiška Eliášková, manažerka rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Jindřiška EliáškováNa jaká řemesla se můžeme letos těšit?
Pro návštěvníky jsme přichystali ukázky tří řemesel, která neodmyslitelně patří k Plzni a pivu. Je to řemeslo sladovnické, které i dnes je zcela nezbytné pro výrobu piva, ale též řemesla bednářů a formanů jsou pro pivovar důležitá. Plzeňský Prazdroj je dnes již jediným pivovarem v Čechách, který stále zaměstnává bednářskou partu. Ta nejen udržuje dubové ležácké sudy a kádě, ale stále je i vyrábí.Vzali jsme pod svou ochranu i řemeslo formanské. Stále tak můžete v Plzni a samozřejmě i na Pilsner Festu potkat krásný pivovarský povoz se ženou na kozlíku. Paní Šůsová je následovnicí svého otce, jenž v řemesle pokračoval i po nástupu moderní dopravy.

Kde návštěvníci Pilsner Festu informace o řemeslech najdou?
Připravili jsme tři tematické stany a v každém jedno řemeslo představíme. Bednáři, sladovníci i formani ukážou, co obnáší či obnášela jejich profese. Návštěvníci si budou moci odnést milou vzpomínku. Řemeslnické stany budou umístěné v levé spodní části areálu pivovaru. Na stejném místě se také představí vyhlášené restaurace Lokál, Katr a Malostranská beseda, které připravily menu speciálně pro Pilsner Fest. Pivo k tomu budou čepovat finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Proto návštěvu řemeslných stanů rozhodně doporučuji.

Ohlédnutí v čase: Oslavy plzeňského piva v minulosti

Každoroční Pilsner Fest, oslava první várky piva Pilsner Urquell, se v Plzni pořádá od roku 2000. Před 14 lety přišlo do areálu pivovaru oslavit narozeniny plzeňského ležáku 7200 návštěvníků. Od té doby urazil Pilsner Fest dlouhou cestu, o čemž svědčí stále rostoucí popularita této slavnosti. V loňském roce již zavítalo do plzeňského pivovaru 45 tisíc příznivců dobrého piva. Den 5. říjen byl pro plzeňské pivovarníky významným dnem již od roku 1842, tedy od chvíle, kdy byl plzeňský ležák Josefem Grollem poprvé uvařen. Jak si „narozeniny" fenomenálního plzeňského ležáku připomínali lidé v minulosti?

1843: 1. narozeniny – Plzeňský forman Martin Salzmann veze svému příteli do Prahy dvě vědra nového plzeňského piva. Oním přítelem je krejčí Jakub Pinkas. Po ochutnání piva se rozhodl pověsit krejčovské řemeslo na hřebík a otevřít v Praze hospodu s plzeňským ležákem na čepu.

1862: 20. narozeniny – Plzeňský ležák míří za hranice Rakouska-Uherska, konkrétně do Paříže. Eiffelovu věž byste tam tehdy hledali marně, zato umělců bylo město na Seině plné. Na plzeňském pivu si tak mohli pochutnat například stárnoucí autor Tří mušketýrů Alexander Dumas nebo mladíci se zatím nepříliš známými jmény – Jules Verne, Henrik Ibsen a Lev Nikolajevič Tolstoj.

1892: 50. narozeniny – Ve výroční den 5. října byl slavnostně položen základní kámen nové „jubilejní" hlavní brány do areálu pivovaru. Monumentální stavba byla dokončena v květnu následujícího roku a je v ní uložena pamětní kniha a další památky na prvních 50 let pivovaru.

1942: 100. narozeniny – Již v roce 1941 bylo rozhodnuto, že se vzhledem k válce jubilejní oslavy 100 let plzeňského pivovaru konat nebudou. A tak se počátkem října 1942 omezily na vydání pamětního filatelistického listu, tichou mši v kostele sv. Bartoloměje a na pocty dlouholetým zaměstnancům pivovaru.

1952: 110. narozeniny – Své jubileum oslavil Prazdroj přednáškou historika Fridolína Macháčka o dějinách plzeňského pivovarnictví. Další akce se neuskutečnily, protože komunistický podnikový ředitel Václav Frank prosadil názor, že "nejlepší oslavou jsou socialistické závazky"!

1962: 120. narozeniny – V rámci oslav se koná unikátní výstava vzácných archivních dokumentů Měšťanského pivovaru. Navštívilo ji neuvěřitelných 73 tisíc lidí… včetně pár nenechavých zlodějů, kteří si několik předmětů odnesli.

1967: 125. narozeniny – Součástí oslav 125. výročí plzeňského ležáku byla formanská jízda, kdy se tři vozy tažené koňmi vydaly z Plzně do Prahy k hostinci U Pinkasů.

1992: 150. narozeniny – Oslavy probíhaly celý týden. Ve Velkém divadle bylo pivovarskému jubileu věnováno slavnostní představení Prodané nevěsty. V Plzni se také uskutečnilo Pivovarské sympozium.

2000: 158. narozeniny – Nultý ročník Pilsner Festu je tady! Oslavám nepřeje počasí, přesto se v obřím stanu vyčepovalo 25 hektolitrů piva a bohatému kulturnímu programu neuškodil ani vytrvalý déšť.

2002: 160. narozeniny – Českou republikou se v srpnu prohnala ničivá povodeň. Plzeňský Prazdroj zrušil plánované oslavy 160. výročí a ušetřené prostředky poskytl na pomoc nejvíce postiženým oblastem a zaměstnancům, kteří utrpěli během povodní materiální škody. Pivovar uspořádal také jeden ze série koncertů „Nad vodou". Díky této akci dorazilo na konto Člověka v tísni přibližně půl milionu korun.

2012: 170. narozeniny – Před dvěma lety přišly oslavit tisíce lidí narozeniny piva Pilsner Urquell nejen do areálu pivovaru, ale také na náměstí Republiky. Vizuálním vrcholem oslav byl videomapping na stěny chrámu sv. Bartoloměje.

Poprvé se také dražila speciální edice pivních lahví. Dražba vynesla rekordních 1 020 651 Kč, které získal dobročinný fond Centra Paraple.