Michal Jančařík: Základem je dobrá komedie

Před spoustou let přijel Michal Jančařík do nebílovského zámku a první, co jej napadlo, bylo, že ho snad před třemi sty lety nechal hrabě Steinau stavět pro divadlo. „To je pochopitelně nesmysl, ale lákalo mě to prostředí jako stvořené pro venkovní divadelní představení využít. Tehdy se ale na mě pan kastelán Milan Fiala díval trochu skrz prsty jako na mladého floutka z televize a nechal se řádně přemlouvat. Dnes jsme dobří kamarádi. Milan je nadšenec, spoustu toho zná a pro mě je radost s ním být,“ vzpomíná na začátky festivalu Nebílovské divadelní léto jeho organizátor a dramaturg Michal Jančařík. Letos se festival ve dnech 27. až 30. srpna koná po jedenácté.

Michal Jančařík prozrazuje, že první léta byla pochopitelně složitá: „Postupně si ale lidé zvykli chodit. Poznali, do čeho jdou, a často v hledišti vídám mně už velmi dobře známé tváře,. To hodně potěší, když diváci se vracejí.“ Dodává, že za úspěch považuje návštěvu čtyř set diváků na jedno představení. „A v posledních letech se to daří,“ těší ho.

Základem úspěchu je vybrat dobré komedie. „Lidé se v létě venku chtějí uvolnit, zasmát se… to přece patří k prázdninové atmosféře,“ vysvětluje Jančařík. „Komedie vybírám tak, abych je sám dokázal akceptovat. Tedy snažím se držet určitou úrovňovou laťku. Mám ale ambici vyhovět většímu portfoliu diváků, takže někdy jde o klasickou řachandu.“ Letos je to představení Rukojmí bez rizika.

Letos však diváci v programu Nebílovského divadelního léta najdou i komedii více přemýšlivou – Enigmatické variace, kterými letos festival v neděli 27. srpna začne. “Inteligentní komedie s detektivní zápletkou, plná nečekaných zvratů s překvapivým, velmi lidským vyzněním. Martin Stránský s Honzou Maléřem si tu hru vysloveně užívají a já se jim nedivím,“ zve do Nebílov Michal Jančařík.

Kromě dvou již zmiňovaných her se letos diváci mohou těšit, že v Nebílovech uvidí také one man show Simony Stašové Shirley Valentine o ženě středního věku, a tragikomedii o jednom manželství s Janou Krausovou a Karlem Rodenem.

Václav Vydra přijede s manželkou

Václav Vydra je hlavní postavou divadelní komedie Rukojmí bez rizika, která je jedním z taháků letošního nejen Nebílovského divadelního léta.

Když jsem viděla rozpis vašeho letního hraní, všimla jsem si, že právě Rukojmí bez rizika je hra, v níž v létě účinkujete nejčastěji, Čím podle vás přitahuje diváky, že o ni organizátoři letní divadelních akcí mají tak velký zájem?
Asi i tím, že je realitivně nová, premiéru měla loni a hrajeme ji zhruba rok. Je to však milá, lehce detektivní komedie s černým humorem…

Můžete představit postavu, kterou hrajete?
Marc Besson je životem otrávený znuděný spisovatel brakových románů, který by asi chtěl víc, ale nejde mu to, a tak se rozhodne spáchat sebevraždu…

Na některé další role jsou psány alternace a mezi nimi je uvedena i vaše manželka Jana Boušková. Už víte, zda v Nebílovech budete hrát spolu?
S největší pravděpodobností ano.

Jak vlastně vypadá takové rodinné cestování na letní divadelní štace?
Většinou jezdíme společně s Janou naším autem. Pokud mě čeká nějaká divadelní role, kterou právě zkouším, tak Jana je tak úžasná, že mi 'hází' text. Když mi teče do bot, tak je to pro mě ideální příležitost vše dohnat. Tentokrát si ale asi přeříkáme náš text z Rukojmí bez rizika, protože jsme to spolu už delší dobu nehráli. A když nám zbude čas, tak probereme všechno možné.

Vy vlastně v Nebílovech nehrajete poprvé…
Je to tam moc hezké a tahle akce zámek jen oživí. Vždycky tam je skvělé publikum, které dokáže udělat milou atmosféru.

Ona vůbec obliba letních divadelních představení stoupá. Asi už dávno neplatí, že herci mají divadelní prázdniny…
No, to ne. Já to vlastně mohu vyčítat divákům. Kdyby ten zájem nebyl, tak nás nikdo nebude prodávat (smích). Kdysi byly pro herce prázdniny svátostí. Můj dědeček, když dostal nabídku točit film o prázdninách, prohlásil, že neexistuje produkce, která by zaplatila byť jediný den jeho dovolené. Tak tyhle doby jsou už dávno pryč…

Program 27. 8. od 19:00 Martin Stránský a Jan Maléř ve hře ENIGMATICKÉ VARIACE
28. 8. od 19:00 Václav Vydra a další v komedii RUKOJMÍ BEZ RIZIKA
29. 8. od 19:00 Simona Stašová v one woman show SHIRLEY VALENTINE
30. 8. od 19:00 Jana Krausová a Karel Roden v tragikomedii OTEVŘENÉ MANŽELSTVÍ

Více informací o předplatném na tel. 724 953 338 nebo na e-mailu aneta.nachtmanova@denik.cz. Nabídka platí do vyčerpání zásob!